Προβληματισμός ΣΘΕΒ, ΣΒΘΚΕ, ΟΕΒΕΜ για την αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς παράλληλες...

Προβληματισμός ΣΘΕΒ, ΣΒΘΚΕ, ΟΕΒΕΜ για την αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς παράλληλες ελαφρύνσεις

360
SHARE

Προβληματισμό για την αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς παράλληλες ελαφρύνσεις εκφράζουν και οι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας (ΣΘΕΒ, ΣΒΘΚΕ και ΟΕΒΕΜ).

Χαιρετίζει την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά εκφράζει και τον προβληματισμό του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών-έδρα Λάρισα), κ. Αχιλλέας Νταβέλης. Επισημαίνει, όμως, ότι η επιλογή της Κυβέρνησης να υιοθετήσει το ανώτατο όριο του ποσοστού αύξησης που πρότεινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, αφού δεν συνοδεύεται με παράλληλες ενέργειες υποστήριξης για όπως μέτρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών.

Ο ΣΘΕΒ, προσθέτει ο κ.Νταβέλης, πάντοτε αποτιμούσε με θετικό τρόπο την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπό δύο όμως προϋποθέσεις: Πρώτον, η αύξηση να είναι σταδιακή και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και της αγοράς. -Δεύτερον, να είναι σε θέση οι υγιείς επιχειρήσεις να την αντιμετωπίσουν, με μία αντίστοιχη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κάτι το οποίο κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει και είναι πάγια άποψη μας. Εντούτοις οι προτάσεις του ΣΘΕΒ δεν εισακούστηκαν ποτέ καθώς ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους».

Σε πιο έντονο ύφος, η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας (ΣΒΘΚΕ-έδρα Βόλος) εκτιμά ότι «οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, χάνουν ακόμη και την επιδιωκόμενη επικοινωνιακή τους αξία, καθώς η ίδια η οικονομική πραγματικότητα τις ανατρέπει, τις διαψεύδει και τις απαξιώνει. Παράλληλα πυροδοτούν και μια λογική παροχολογίας από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που επιχειρούν να πλειοδοτήσουν για να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων. Η οριζόντια αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς παράλληλες ενέργειες υποστήριξης για τις επιχειρήσεις, το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβαρύνει με την αύξηση του κόστους εργασίας, το ήδη υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και να διακινδυνεύει την παραγωγικότητα αλλά και την ίδια την απασχόληση».

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) τονίζει επίσης για το ίδιο θέμα πως η ίδια είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και της εισόδου της ελληνικής οικονομίας σε ένα  νέο κύκλο ανόδου. “Ωστόσο – όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, κ.Τρύφων Πλαστάρας – «μία αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς την λήψη άλλων ελαφρυντικών μέτρων για μισθωτούς και επιχειρήσεις, δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 € θα πρέπει να συνοδευτεί με πρωτοβουλίες προς δυο κύριες κατευθύνσεις. Η πρώτη από αυτές σχετίζεται με την διεύρυνση του αφορολογήτου ποσού για τους μισθωτούς έτσι ώστε το διαθέσιμο εισόδημα τους να ανταποκρίνεται σε αυτή την αύξηση. Η δεύτερη πρωτοβουλία σχετίζεται με την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όπως για παράδειγμα η άμεση κατάργηση της επιπλέον εισφοράς 1% επί των ασφαλιστικών εισφορών του άρθρου 97 του Ν. 4387/2016. Η οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων δεν θα πρέπει να εξουδετερώνεται από μια επιπλέον διεύρυνση της «φορολογικής σφήνας» η οποία στην χώρα μας είναι ήδη πολύ υψηλή».

LEAVE A REPLY