Thursday , 24 April 2025

Προειδοποίηση της Κομισιόν προς τους πολίτες – «Αποθηκεύστε τρόφιμα για 72 ώρες σε περίπτωση κρίσης»

Πέντε χρόνια από τα πρώτα lockdown για την πανδημία Covid-19 και τρία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με φυσικές καταστροφές και οικονομικούς κραδασμούς, η Κομισιόν προειδοποιεί με έγγραφό της ότι «κάθε πολίτης θα πρέπει να αποθηκεύει αρκετά τρόφιμα ώστε να είναι αυτάρκης για τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση κρίσης». Όπως επισημαίνει στο έγγραφο παρουσιάζοντας πιθανά σενάρια, από πόλεμο έως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, θανατηφόρες ασθένειες έως πλημμύρες λόγω της κλιματικής κρίσης «καμία από τις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών δεν ήταν μεμονωμένη. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει χωρίς αντίδραση», αναφέρεται στο έγγραφό της.

Και το Νοέμβριο του 2024 ανάλογη προειδοποίηση
Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι, το Νοέμβριο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έγγραφό της προειδοποιούσε για τις πιθανές συνέπειες μιας επικείμενης κρίσης, καλώντας τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν άμεσα προληπτικά μέτρα. Σύμφωνα με την έκθεση που είχε συνταχθεί από τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, υπό την ιδιότητα του Ειδικού Συμβούλου της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν ζητούσε και πάλι από τους πολίτες «να προετοιμάσουν προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων και προϊόντων υγιεινής που θα επαρκούν για 72 ώρες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Τι προτείνει η Κομισιόν
Οι Βρυξέλλες ζητούν από τα κράτη – μέλη να κινητοποιήσουν τους πολίτες τους και να αποθηκεύσουν από τρόφιμα έως είδη πρώτης ανάγκης. Πρόκειται για το σχέδιο ετοιμότητας που προτείνει η Κομισιόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά είδη πρώτης ανάγκης, τροφή, νερό, μπαταρίες κ.ά. Όπως υποστηρίζεται στο έγγραφό της, οι προμήθειες αυτές μας επιτρέπουν να επιβιώσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης χωρίς εξωτερική βοήθεια, έως ότου αυτή είναι διαθέσιμη.
Συγκεκριμένα, το κιτ επιβίωσης 72 ωρών περιλαμβάνει:
-Τουλάχιστον έξι λίτρα νερού
-Δώδεκα κονσέρβες τροφίμων, ενεργειακές μπάρες
-Φακό και εφεδρικές μπαταρίες
-Βασικά φάρμακα και ιατρικά εφόδια, όπως παρακεταμόλη, κομπρέσες και φυσιολογικό ορό
-Σπίρτα
-Σουγιά πολλαπλών χρήσεων
-Έγγραφα ταυτότητας σε αδιάβροχη θήκη

Το κιτ επιβίωσης του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού
Την ίδια ώρα ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός (ARC) αναφέρει ότι οι ελάχιστες βασικές προμήθειες είναι οι εξής:
-Νερό: 4 λίτρα κατ’ άτομο την ημέρα (για κατανάλωση και υγιεινή).
-Τρόφιμα: Συνιστώνται θρεπτικά τρόφιμα, που δεν αλλοιώνονται εύκολα, όπως κονσέρβες, έτοιμες σούπες, ζυμαρικά , ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο κτλ. Για τα μωρά βρεφικό γάλα σε σκόνη.
-Ανοιχτήρι για κονσέρβες.
-Φακός και μπαταρίες.
-Γκαζάκι για ζέσταμα τροφής/νερού και με ανταλλακτικό φιαλίδιο.
-Ραδιόφωνο που λειτουργεί με μπαταρίες.
-Έξτρα μπαταρίες.
-Φάρμακα για 7 ημέρες και ιατρικά αναλώσιμα (π.χ. έξτρα ταινίες για το σάκχαρο, έξτρα μπαταρίες για τα ακουστικά βαρηκοΐας κ.λπ.)
-Είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνι, χαρτί υγείας).
-Αντίγραφα προσωπικών εγγράφων (ταυτότητα/διαβατήριο, ιατρικό ιστορικό, κατάλογος με τα φάρμακα που παίρνετε).
-Κινητό τηλέφωνο με φορτιστή και φορτισμένα power bank.
-Χρήματα (κέρματα και μικρά χαρτονομίσματα).
-Έξτρα ζευγάρι διορθωτικά γυαλιά ( μυωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας κτλ.).

Ο στόχος της Κομισιόν
Φέτος η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Roxana Mînzatu ανέφερε ότι στόχος της Επιτροπής είναι «να βοηθήσει τα άτομα… σε επίπεδο νοικοκυριού». Σύμφωνα με το προσχέδιο των 17 σελίδων, η στρατηγική θα πρέπει να «δημιουργήσει μια ασφαλή και ανθεκτική Ε.Ε. με τις ικανότητες που απαιτούνται για την πρόβλεψη και τη διαχείριση απειλών και κινδύνων, ανεξάρτητα από τη φύση ή την προέλευσή τους». Αυτό περιλαμβάνει την παροχή καθοδήγησης στα κράτη-μέλη για την «κάλυψη της αποθήκευσης βασικών προμηθειών, τον σχεδιασμό κρίσεων, τη διαθεσιμότητα καταφυγίων, μέτρα για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας κρίσιμου εδάφους και χώρου», αναφέρει η πρόταση. Το προσχέδιο απαριθμεί παράλληλα περίπου 60 βασικές δράσεις που θα εφαρμοστούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εντατικοποίησης της παρακολούθησης των ψευδών ειδήσεων, της αξιολόγησης του επιπέδου ετοιμότητας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και της ετοιμότητας εργασίας στα σχολικά προγράμματα, όλα για φέτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *