Προκόπης Παυλόπουλος: “Η Ελλάδα επιδιώκει γόνιμη και αρμονική συνεργασία με τους Βαλκάνιους...

Προκόπης Παυλόπουλος: “Η Ελλάδα επιδιώκει γόνιμη και αρμονική συνεργασία με τους Βαλκάνιους γείτονές της”

328
SHARE

Μηνύματα σε ΠΓΔΜ και Αλβανία έστειλε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Χαλκηδόνας, σε αίθουσα του δημαρχείου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα – τόνισε ο κ.Παυλόπουλος – επιδιώκει γόνιμη και αρμονική συνεργασία με τους Βαλκάνιους γείτονές της και τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, αλλά αυτή προϋποθέτει ανάλογες συμπεριφορές και από μέρους τους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων.

«Η Μακεδονία, όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι μία και είναι Ελληνική. Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο, τα τεκμήρια είναι αδιάψευστα, όποιος το αμφισβητεί παραχαράσσει την ιστορία» σημείωσε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε «ότι η Μακεδονία είναι ελληνική» και η οικειοποίηση της χρήσης του ονόματος από την ΠΓΔΜ, εκτός των άλλων «αποπνέει αλυτρωτισμό».

«Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο και έχει αλυτρωτικές τάσεις παραβιάζει το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άρα ο ίδιος είναι εκείνος που υποσκάπτει την ευρωπαϊκή του πορεία», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα για την Αλβανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι  εμείς είμαστε εκείνοι, οι οποίοι λέμε και τώρα ότι  πρέπει να βρει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, αλλά και πάλι για να γίνει αυτό πρέπει να δείξει συμπεριφορά κράτους, που είναι υποψήφιο για ένταξη και  αυτή η προοπτική προϋποθέτει τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του «ευρωπαϊκού κεκτημένου των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Περαιτέρω, τόνισε ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε τη Μακεδονία με κάθε τρόπο», προέθεσε  το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου για την υπεράσπιση των ιδανικών και απηύθυνε μήνυμα ενότητας ώστε να «διεκδικήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ξανακάνουμε την Ελλάδα αυτό που της αξίζει να είναι».

LEAVE A REPLY