Προς αλλαγή-απλούστευση του νόμου Κατσέλη

Προς αλλαγή-απλούστευση του νόμου Κατσέλη

653
SHARE

Την πρόθεσή της να προβεί σε αλλαγές του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη γνωστοποίησε η Κυβέρνηση στην συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στη σύσκεψη εργασίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη συμμετείχαν επίσης από την πλευρά της Κυβένρησης ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και Στέργιος Πιτσιόρλας, αντίστοιχα, ενώ από την πλευρά της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών συμμετείχαν οι κ.κ. Ν. Καραμούζης (πρόεδρος ΕΕΤ), Γεώργιος Αρώνης, Σταύρος Ιωάννου, Γεώργιος Πουλόπουλος, Δημήτρης Δημόπουλος και Χαρίκλεια Απαλαγάκη (γ.γ. ΕΕΤ).

Ειδικά όσον αφορά το θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον προγράμματα ευνοϊκής ρύθμισης, αλλά και τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών.

Αναφορικά, δε, με τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη:

-Καταρχάς ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να επιφέρει αλλαγές με στόχο την απλούστευσή του.

-Η Κυβέρνηση δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την ενεργοποίηση της διάταξης αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση προς τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους

-Οι τράπεζες ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ενεργητικές πολιτικές προτείνοντας οι ίδιες στους οφειλέτες λύσεις, χωρίς να αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους από τη Δικαιοσύνη.

Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επιβεβαιώθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, πρόκειται να υπογράψει άμεσα τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπου βελτιώνονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες και  τα 22 δικαιολογητικά που χρειάζονται μέχρι σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα περιοριστούν σε 10.

Ο κ.Δραγασάκης υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη οι τράπεζες να προσεγγίσουν θετικά τον μηχανισμό και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα βραδύτητας που παρατηρούνται, ενώ γνωστοποίησε, ακόμη, πως με στόχο την αύξηση της προστασίας των καταναλωτών η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προχωρά στη δημιουργία παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων.

LEAVE A REPLY