Προς των πυλών ο καύσωνας των 100 ωρών!-Δροσίζει από Δευτέρα

Προς των πυλών ο καύσωνας των 100 ωρών!-Δροσίζει από Δευτέρα

3608
SHARE
Προς των πυλών ο καύσωνας των 100 ωρών!-Δροσίζει από Δευτέρα

Ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες που έχει ζήσει η Ελλάδα τα τελευταία 10-15 χρόνια είναι προ των πυλών, καθώς η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο, Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, τέσσερα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου καύσωνα που θα φέρει στη χώρα μας συνθήκες… Μαρόκου. Και εξηγεί στην ανάρτησή του στο facebook:

«1. Θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, με αποτέλεσμα να μην είναι… εξπρές αλλά αντιθέτως θα αισθανόμαστε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν για 100 ολόκληρες ώρες.

2. Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα φτάσουν τους 39-40°C, όπως συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός ήπιου καύσωνα, αντιθέτως, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές και σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 44°C και ενδεχομένως τους 45°C. Και εννοείται υπό σκιά.

3. Στο παρελθόν, όταν ένας καύσωνας λάμβανε χώρα στην Ελλάδα, επηρεάζονταν συγκεκριμένες περιοχές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, είχαμε συνηθίσει να “φλέγονται” μόνο τα ανατολικά και νότια ή μόνο η δυτική Ελλάδα ή τα βόρεια, ανατολικά και νότια με θερμοκρασίες άνω των 40°C ή όπως και να έχει, όχι ολόκληρη η Ελλάδα. Αυτή τη φορά, από το Αγρίνιο μέχρι τη Μυτιλήνη και από το Κιλκίς μέχρι και τα Χανιά οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές.

4. Το μελτέμι δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο με αποτέλεσμα να δροσίζονται κάπως συγκεκριμένες περιοχές και όχι μεγάλο μέρος των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων αλλά και των νησιών του Αιγαίου, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις καυσώνων που συνδυάζονται με ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο (βοριάδες)

5. Στις μεγαλουπόλεις, εκεί δηλαδή που είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας μας, οι θερμοκρασίες δεν θα υποχωρούν αρκετά κατά τη διάρκεια των βραδινών-νυχτερινών ωρών με αποτέλεσμα η αίσθηση της δυσφορίας να είναι κάπως έντονη. Για παράδειγμα, σε περιοχές της Αθήνας, θα υπάρξουν νύχτες, όπου ο υδράργυρος δεν θα καταφέρει να πέσει κάτω από τους 30-31°C».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Καλλιλανο, η Πέμπτη (29/6/19) θα είναι η πιο εύκολη μέρα του καύσωνα. Η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή θα είναι αρκετά δύσκολες.

Όμως, από τη Δευτέρα αναμένεται βίαιη πτώση της θερμοκρασίας κατά 10°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας λόγω της ενίσχυσης των δροσερών βορειοδυτικών ανέμων!

(Η φωτογραφία είναι από το χρονολόγιο στο fb του μετεωρολόγου, Γιάννη Καλλιάνου).

LEAVE A REPLY