Προώθηση-προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Προώθηση-προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

719
SHARE

Στο δίκτυο AREPO, την ένωση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών για την προώθηση και προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π.) συμμετέχει πλέον επίσημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έλαβε μέρος στη γενική συνέλευση της ολομέλειας του δικτύου AREPO στις Βρυξέλλες.

Το δίκτυο AREPO είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για την προώθηση πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων από 35 Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την καλύτερη προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), των Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.) και των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (Ε.Π.Ι.Π.) στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Το δίκτυο AREPO στοχεύει, παράλληλα, και στην προάσπιση και προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών των ευρωπαϊκών περιοχών που εμπλέκονται στην παραγωγή των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του δικτύου AREPO, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε τη ευκαιρία να παρουσιάσει στο πλήθος των συμμετεχόντων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείγμα από τα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα της, τα οποία είναι:

-Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) : κεράσια τραγανά Ροδοχωρίου, ροδάκινα Νάουσας, πράσινες ελιές Χαλκιδικής, αγουρέλαιο Χαλκιδικής,  γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, φέτα, μανούρι, κασέρι, μπάτζος, κρασί

 –Προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.): ακτινίδιο Πιερίας,  τσίπουρο Μακεδονίας, ούζο Μακεδονίας, κρασί.

Το δίκτυο AREPO βασίζεται στην παρουσία αντιπροσώπων από 35 Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 480 ενώσεις παραγωγών των περιφερειών αυτών, καλύπτοντας έτσι πάνω από το 50% των παραγόμενων προϊόντων προέλευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αντικείμενο συζήτησης της γενικής συνέλευσης του δικτύου αποτέλεσαν η διασύνδεση των προϊόντων με την προστασία της εδαφικής ταυτότητας, το συζητούμενο προσχέδιο για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020, η παγκόσμια προβολή των πιστοποιημένων ευρωπαϊκών προϊόντων ως Γεωγραφικές Ενδείξεις (Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., Ε.Π.Ι.Π.) και η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της τοπικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγορά για ένα βιώσιμο σύστημα προϊόντων διατροφής.

 

 

LEAVE A REPLY