Friday , 29 March 2024

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις επιδιώκει το Πεκίνο, με την εμπλοκή του στο Μεσανατολικό

Του Γ. Κατσιάνη

Στροφή 180 μοιρών στις διεθνείς σχέσεις πραγματοποιεί, το τελευταίο διάστημα, το Πεκίνο.

Η αρχή έγινε πριν από ένα μήνα, όταν η Κίνα κατάφερε να σπάσει τον “πάγο” στις σχέσεις Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και να επανεκκινήσει τις διμερείς συνομιλίες, μετά από επτά χρόνια!

“Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στον χειρισμό ζητημάτων σε περιοχές ανάφλεξης ανά τον κόσμο σήμερα και θα επιδείξει την «ευθύνη» της ως σημαντικό έθνος”, τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι.

Μεσανατολικό

Η συνέχεια δόθηκε με το Μεσανατολικό, όπου χθες ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ είχε χωριστές επαφές με τον Ισραηλινό και τον Παλαιστίνιο ομόλογο του.

Ο Κινέζος αξιωματούχος κάλεσε τον Έλι Κόεν να κάνει «βήματα» που θα επέτρεπαν «την επανέναρξη των συνομιλιών» και διεμήνυσε στον Ριάντ αλ Μάλικι ότι το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της επανέναρξης διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Πρόθεση της Κίνας είναι η επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στο Μεσανατολικό, με τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή.

ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ θεωρούν πως το Πεκίνο επιχειρεί να υποσκελίσει την αμερικανική επιρροή στην Μέση Ανατολή, χωρίς όμως αποτέλεσμα για την ώρα.

Το σίγουρο είναι πάντως, ότι η εξωστρεφής πολιτική που εφαρμόζει το Πεκίνο δείχνει και την πρόθεση για μετεξέλιξη της Κίνας σε παγκόσμια δύναμη που θα έχει παρεμβατικό ρόλο και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *