Πρωτιά στον Εθνικό Διαγωνισμό Μηχανικής για την Oμάδα Μηχανικής S.V.A.M. του ΑΠΘ

Πρωτιά στον Εθνικό Διαγωνισμό Μηχανικής για την Oμάδα Μηχανικής S.V.A.M. του ΑΠΘ

723
SHARE

Την πρώτη θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Μηχανικής, που αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού EBEC (European BEST Engineering Competition), κατέκτησε η Ομάδα Μηχανικής S.V.A.M. του ΑΠΘ. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Άνω Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2018.

Η ομάδα (φωτογραφία) αποτελείται από τους Στέργιο Μπατακόια (τριτοετή φοιτητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών), Βασίλειο Σιδέρη (τριτοετή φοιτητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών), Αναστασία Παυλίδου (τεταρτοετή φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) και Αναστάσιο-Μάρκο Παυλίδη (τριτοετή φοιτητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών).

Οι φοιτητές, που διαγωνίστηκαν στην κατηγορία Team Design, κλήθηκαν να επιλύσουν ένα τεχνικό πρόβλημα με τη δημιουργία μιας κατασκευής από απλά υλικά μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, κατάφεραν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν με επιτυχία ένα μηχανισμό που αποτελούνταν από δύο μέρη σε μόλις 16 ώρες!

Το πρώτο μέρος της κατασκευής τους ήταν ένας αυτόματος πωλητής (vending machine), ο οποίος λειτουργούσε μόνο με πενηντάλεπτα. Σε περίπτωση που ο χρήστης έριχνε άλλο κέρμα, αυτό επιστρεφόταν πίσω. Ο μηχανισμός έπρεπε να λειτουργεί επαναλαμβανόμενα χωρίς να παρεμβαίνει ο χρήστης.

Στο δεύτερο μέρος της κατασκευής τους, με την είσοδο πενηντάλεπτου, ένας βόλος θα έπρεπε να ελευθερωθεί από τον αυτόματο πωλητή και να ακολουθήσει μια διαδρομή τύπου «roller coaster». Ύστερα από μια περίπλοκη διαδρομή, o βόλος, κατά την έξοδό του, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει ένα άλμα, το βεληνεκές του οποίου θα καταγραφόταν.
Η στιβαρότητα της κατασκευής τους και η ορθή διαχείριση των διαθέσιμων υλικών προσμετρήθηκαν θετικά στην εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας της ομάδας.

«Η εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων στην πράξη ήταν ο κύριος λόγος που αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό. Η καλή συνεργασία, ο καταμερισμός της εργασίας που υπήρξε εντός της ομάδας, καθώς και οι γνώσεις μας σε βασικές αρχές της Μηχανικής συνετέλεσαν στην τελική διάκριση και κατάκτηση της πρώτης θέσης τόσο στο τοπικό (11/12/17-13/12/17) όσο και στο εθνικό επίπεδο (4/5/18-7/5/18) του διαγωνισμού», εξήγησε ο Βασίλης Σιδέρης και πρόσθεσε ότι η ομάδα ονομάστηκε S.VA.M. από τα αρχικά των ονομάτων τους.

LEAVE A REPLY