Πρόεδρος ΕΟΤ: “H οικονομία διαμοιρασμού συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και η κοινωνία...

Πρόεδρος ΕΟΤ: “H οικονομία διαμοιρασμού συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και η κοινωνία λαμβάνει μέρος του τουριστικού πλούτου”

613
SHARE

“H οικονομία διαμοιρασμού συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και η κοινωνία λαμβάνει μέρος του τουριστικού πλούτου”, ήταν το μήνυμα – μαζί με αισιόδοξες προβλέψεις για νέα άνοδο της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας το 2019 – που κόμισε ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης, από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Τουρισμού, που διοργάνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα πέντε διμερή Επιμελητήρια με θέμα “Τουρισμός: Το μοντέλο του μέλλοντος”.

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του τουρισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων, υποστηρίζοντας ότι έχει πολλές θετικές αναπτυξιακές παραμέτρους και πως πρόκειται για ένα διαφορετικό τουριστικό προϊόν που δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα και ότι με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις  το 100% των δαπανών τουριστών διαχέεται στην κοινωνία σε αντίθεση με το all inclusive των ξενοδοχείων


Άνοδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Από την πλευρά του ο  Public Policy Associate της Airbnb για Ελλάδα, Ιταλία και Κροατία, Julio Del Balzo, προέβλεψε ότι 2030 θα υπάρχουν 1,8 δισ. ταξιδιώτες έναντι 1,2 δισ. σήμερα και υποτστήριξε πως «πρέπει να δούμε πως μοιράζουμε αυτή την πίτα, όχι πώς να την περιορίσουμε. Υπάρχει χώρος για όλους» . Σήμερα η πλατφόρμα Airbnb έχει 5 εκατ. καταλύματα όλων των ειδών και 400 φιλοξενούμενοι κάνουν check in ανά 2 λεπτά. Από την Ελλάδα υπάρχουν 90.000 καταχωρήσεις, κυρίως δωμάτια, από 50.000 ενεργούς οικοδσπότες, με μέσο ετήσιο εισόδημα για τον οικοδεσπότη 3.700 δολάρια. Οι ετήσιες αφίξεις ανήλθαν το 2018 σε 2,15 εκατ., εκ των οποίων το 70% προήλθε από χώρες της Ευρώπης-μεταξύ αυτών και οι Έληνες, ενώ 14% ήταν το ποσοστό των αμερικανών επισκεπτών. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως σχεδόν διπλασιάστηκαν τα καταλύματα που είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα, από 1.250 σε 2.200, ενώ οι ενεργοί ιδιοκτήτες είναι περίπου 1.600 και οι ετήσιες επισκέψεις ήταν πέρυσι 127.000, με μέσο ετήσιο έσοδο ανά ιδιοκτήτη 3.600 δολάρια.

Επίσης, o Account Manager  της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Booking.com, Κωνσταντίνος Σακελλαρίδης, τόνισε ότι το 2018 τα καταλύματα που είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα της Booking.com αυξήθηκαν σε όλη τη χώρα κατά 256% και οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 56%. Στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι επισκέπτες που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους καταλύματα είναι από την εγχώρια και τη Βαλκανικη αγορά, τη Γερμανία και τη Ρωσία, ενώ ταχέως ανερχόμενη αγορά είναι το Ισραήλ και η Ολλανδία και αντιθέτως καταγράφεται πτώση των αφίξεων από Τουρκία. Κατά τον ίδιο, η τάση διαμονής σε εναλλακτικά καταλύματα θα ενισχυθεί, με έναν στους τρεις ταξιδιώτες να τα επιλέγουν σε σχέση με τα ξενοδοχεία και ήδη το 35% των πελατών της εταιρείας προτιμά να μείνει σε σπίτι ή βίλα.

LEAVE A REPLY