Thursday , 25 April 2024

Πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ: «Τα καύσιμα πριν από το Πάσχα των καθολικών ανεβαίνουν» – «Ας είμαστε μετριοπαθείς»

Καθησυχαστικός όσον αφορά την άνοδο της τιμής στα καύσιμα είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝΒΕΘ) Θέμης Κιουρτζής. Μιλώντας στο thesseconomy.gr ανέφερε ότι «τα καύσιμα συνήθως τα τελευταία χρόνια πριν από το Πάσχα των καθολικών ανεβαίνουν, γιατί είναι μια διεθνής συγκυρία. Ό,τι συμβαίνει έχει να κάνει με τις τιμές των διυλιστηρίων κι όχι με τις τιμές των πρατηρίων. Έπονται τα πρατήρια από τα διυλιστήρια γιατί όλοι λένε για την τιμή στην αντλία. Έτσι και φέτος είχαμε και μια συγκυρία με τη μείωση της παραγωγής αλλά ήδη είχε προέλθει μια αύξηση πέντε λεπτών, σημαντική, στο λίτρο το προηγούμενο δεκαήμερο, πριν από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, συν τα δυόμισι –τρία λεπτά που ‘πήρε’ επάνω, είναι οκτώ λεπτά σε ένα διάστημα 20 ημερών. Πραγματικά σημαντική στο 20ήμερο. Όμως αυτή η τρομοκρατία που ξεκίνησε με την ανακοίνωση της μείωσης της παραγωγής ότι θα φτάσει τα δύο ευρώ ή θα τα ξεπεράσει ήταν γιατί πολύς κόσμος και ιδιαίτερα και από το δικό μας κλάδο επειδή αγαπά τις ανακοινώσεις ή νομίζει πως έχει φωτογένεια στο… γυαλί έκανε λόγο για τα δύο ευρώ για να φοβίσει τον κόσμο».


Οι αυξήσεις
«Ας είμαστε μετριοπαθείς. Θα δούμε τί θα γίνει. Δεν φαίνεται ότι θα πάει δύο ευρώ η τιμή της βενζίνης. Δεν είναι οι αυξήσεις τόσο μεγάλες όσο παρουσιάζονται στον κόσμο. Υπάρχει ένα φοβικό σύνδρομο προς τους καταναλωτές, εξαιτίας της τελευταίας αύξησης της τιμής από τη μείωση παραγωγής των Αράβων», διευκρινίζει ο κ. Κιουρτζής. Και εξηγεί «δηλαδή οι Άραβες μείωσαν την παραγωγή και αυξήθηκε η τιμή αλλά δεν είναι τόσο πολλή μεγάλη η αύξηση σε αυτή τη φάση όσο ήταν τις προηγούμενες μέρες. Το τί θα γίνει περαιτέρω από κάποιες άλλες γεωπολιτικές κινήσεις είναι ‘άλλου παπά ευαγγέλιο’. Αλλά σύμφωνα με αυτή την τάση το 2ευρο δεν είναι ορατό μέσα στις πόλεις, στις αστικές περιοχές από όπου ο καταναλωτής πριν ξεκινήσει για την εκδρομή του κατά 90%-95% θα βάλει καύσιμα στο αυτοκίνητό του. Αλλά σε κάθε περίπτωση η αύξηση δεν είναι τόσο μεγάλη και δεν είναι τόσο επιβαρυντική για την τσέπη. Και εξηγώ ότι στα 1.000 χιλιόμετρα η αύξηση είναι 2-3 ευρώ στην επιβάρυνση του καταναλωτή. Είναι πολλή μικρότερη σε σχέση με τις αυξήσεις που έχουν γίνει σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα. Εξάλλου πέρσι οι εκδρομείς είχαν φύγει για τις ημέρες του Πάσχα με πάνω από τα δύο ευρώ στην τιμή του λίτρου της βενζίνης.Πέρσι ήταν ακριβότερη».

Αυξήσεις πριν από το Καθολικό Πάσχα
«Δεν έχει σχέση η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα με την αύξηση της βενζίνης στις ελληνικές αγορές παρά μόνο με τις διεθνείς. Και αν προστρέξουμε στο παρελθόν εκτός από την περίοδο του κόβιτ θα δούμε ότι οι διεθνείς τιμές των καυσίμων πάντα μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα είχαν ανοδική πορεία. Η δική μας χώρα έχει τόσο μικρές καταναλώσεις που είναι αδιάφορη για τον υπόλοιπο κόσμο», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *