Πρόθυμη να “βάλει πλάτη” για ανοικοδόμηση των πυρόπληκτων περιοχών δηλώνει η Κομισιόν...

Πρόθυμη να “βάλει πλάτη” για ανοικοδόμηση των πυρόπληκτων περιοχών δηλώνει η Κομισιόν – Τι δηλώνει η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου

543
SHARE

Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί με ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% από το Ταμείο Συνοχής για το έργο ανοικοδόμησης των πυρόπληκτων περιοχών, αναφέρει η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, με δήλωσή της που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κύκλοι μάλιστα του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσαν πως από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Οικονομίας βρέθηκε σε ανοιχτή επικοινωνία με την αρμόδια επίτροπο, Κορίνα Κρέτσου και πως με επιστολή του στις 25/7, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και τη λήψη όλων των δυνατών μέτρων για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών. Και αυτό την ίδια ώρα – όπως θέλουμε να επισημάνουμε από το thesseconomy.gr – που άλλοι υπουργοί της ίδιας Κυβέρνησης απειλούν με…μπουλντόζες και κατεδαφίσεις τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών, επειδή πολλές κατοικίες είναι αυθαίρετες και ενώ άλλος πάλι υπουργός της Κυβέρνησης σύμφωνα με έγγραφα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας έχει βάλει και αυτός υπογραφή για νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε τμήμα της συγκεκριμένης περιοχής. Κατά συνέπεια, καλό θα ήταν η ελληνική Κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους ποιά στάση θα τηρήσει.

“Έχω ήδη ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, ότι τόσο εγώ όσο και οι υπηρεσίες μου είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τα επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, βάσει αιτήματος των ελληνικών Αρχών. Αυτό θα μας επιτρέψει να ανακατευθύνουμε τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και να ξαναρχίσουμε την οικονομική δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές”, αναφέρει πάντως σχετικά η κα.Κρέτσου και συνεχίζει:

“Στεκόμαστε στο πλευρό των ελληνικών Αρχών και έχουμε έναν συνεχή διάλογο μαζί τους για να παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια για να επιταχύνουμε τη διαδικασία πρόσβασης στο ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Επί του παρόντος, οι ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, βάσει των οποίων θα αποστείλουν την αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόσβαση σε αυτό το ταμείο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να καταβάλουμε προκαταβολή το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης, υπάρχει επίσης η δυνατότητα για την Ελλάδα να επωφεληθεί σε ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% για εργασίες ανοικοδόμησης που χρηματοδοτούνται μέσω της πολιτικής συνοχής”.

 

 

 

LEAVE A REPLY