Πρόσβαση σε καταθέσεις, πλαστικό «χρήμα» και τραπεζικές θυρίδες αποκτούν οι φορολογικές αρχές

Πρόσβαση σε καταθέσεις, πλαστικό «χρήμα» και τραπεζικές θυρίδες αποκτούν οι φορολογικές αρχές

616
SHARE

Στο «μικροσκόπιο» των φορολογικών αρχών μπαίνουν και οι τραπεζικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, παρέχεται η δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εξετάσουν τις πάσης φύσεως πληρωμές τους μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών και το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων των φορολογουμένων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να παρέχουν ενημέρωση στις φορολογικές αρχές για όλους τους τύπους των τραπεζικών προϊόντων που έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σ΄ αυτές εφόσον τους ζητείται.

Βάσει της απόφασης, οι τράπεζες θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές όταν δέχονται σχετικό αίτημα από αυτές αν ο φορολογούμενος ή επιχείρηση διατηρεί σε αυτές καταθετικούς λογαριασμούς, δανειοδοτικούς ή και θυρίδες.

Προϋποθέσεις για τις θυρίδες

Να σημειωθεί  ότι το άνοιγμα θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπεται ήδη αλλά οι διαδικασίες είναι αυστηρές, καθώς οι ισχύουσες διατάξεις νόμου ορίζουν ότι:

– Οι θυρίδες μπορεί να ανοίξουν μόνο με εντολή εισαγγελέα και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί έκνομη δραστηριότητα ή οφειλές προς το δημόσιο.

– Οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν το όνομα κατόχου τραπεζικής θυρίδας στις φορολογικές αρχές αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας.

– Αν η εφορία θέλει να κατάσχει το περιεχόμενο τραπεζικής θυρίδας, πρέπει πρώτα να έχει στα χέρια της δικαστική απόφαση.

LEAVE A REPLY