Πρόσβαση των Σκοπίων στο Αιγαίο «βλέπει» μέσω της συμφωνίας ο Γ.Μανιάτης

Πρόσβαση των Σκοπίων στο Αιγαίο «βλέπει» μέσω της συμφωνίας ο Γ.Μανιάτης

1564
SHARE

Τον προβληματισμό του για το άρθρο 13 της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για τη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

«Σε περίπτωση κύρωσης αυτής της συμφωνίας ως έχει, το κράτος των Σκοπίων ή FYROM, όπως ονομαστεί επειδή είναι ένα περίκλειστο κράτος, εξαιτίας του Δικαίου της Θάλασσας, θα απαιτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο για θέματα αλιείας, κυρίως», ανέφερε ο κ.Μανιάτης και αναρωτήθηκε ότι «από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αποφασίσει να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και υπάρχουν κάποια δικαιώματα του περίκλειστου κράτους, γιατί υπάρχει η ανάγκη να υπάρχει χωριστό άρθρο στη συμφωνία;».

«Ποιος είναι ο ιδιαίτερος λόγος που υποχρεούται η Ελλάδα να υπογράψει και να συνομολογήσει ιδιαίτερο άρθρο που περιλαμβάνεται για το Δίκαιο της Θάλασσας;», δήλωσε με νόημα ο κ.Μανιάτης.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 13 της διμερούς συμφωνίας αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος (Σκόπια), είναι περίκλειστο κράτος, τα συμβαλλόμενα μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

LEAVE A REPLY