Πρόστιμα 390.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή επέβαλλε η ΑΑΔΕ

Πρόστιμα 390.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή επέβαλλε η ΑΑΔΕ

1150
SHARE

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των φορολογικών ελέγχων που πραγματοποίησαν τα κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη Βόρεια Ελλάδα, την περίοδο του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μάρκοβιτς, το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου, διενεργήθηκαν συνολικά 2050 έλεγχοι σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, όπου διαπιστώθηκαν 1300 παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως την μη έκδοση αποδείξεων ενώ επιβλήθηκαν και πρόστιμα, ύψους 390.000 ευρώ.

“Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν την μη έκδοση αποδείξεων ή την έκδοση αποδείξεων με αλλοιωμένα οικονομικά στοιχεία”, τόνισε ο κ. Μάρκοβιτς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού κέντρου διασκέδασης, ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν υπέβαλλε φορολογική δήλωση για τη χρήση του 2017, με αποτέλεσμα να αποκρύψει έσοδα, ύψους 1,38 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, προβλέπονται πρόστιμα ως και 1000 ευρώ στους παραβάτες καθώς και 48ωρο κλείσιμο της επιχείρησης ενώ σε περίπτωση υποτροπής, η διάρκεια του “λουκέτου” της επιχείρησης επιμηκύνεται ως και 10 ημέρες

“Η φοροδιαφυγή οφείλεται στο τοξικό περιβάλλον που δημιουργεί η υπερφορολόγηση”, δήλωσε ο πρόεδρος των εφοριακών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής, Μιχάλης Κούπκας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εμπόρων και επαγγελματιών νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Ιακώβου τόνισε την ανάγκη της επέκτασης των ελέγχων και για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ είναι να συνεχιστούν οι έλεγχοι και το επόμενο διάστημα, εστιάζοντας σε φορολογούμενους που υποβάλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλες επιχειρήσεις.

 

LEAVE A REPLY