Πρόταση για κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ποινή σε εκπροσώπους της χώρας...

Πρόταση για κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ποινή σε εκπροσώπους της χώρας που λειτούργησαν σε βάρος της (ΦΩΤΟ)

570
SHARE

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις για τις αλλαγές που προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κυρίως για το περιεχόμενο των αλλαγών, για το πολύ μικρό χρονικό περιθώριο διαβούλευσης η οποία λήγει 27 Μαρτίου, αλλά και για τις καταργήσεις διατάξεων που μέχρι στιγμής έχουν περάσει στα ψιλά γράμματα.
Εν μέσω αυτών των μεγάλων αντιδράσεων για αλλαγές σε πολύ σοβαρά θέματα το Thesseconomy είναι από τα λίγα ενημερωτικά site που έχοντας περάσει από το μικροσκόπιο τις αλλαγές που προωθούνται, στέκεται σε μια κατάργηση διάταξης που έχει περάσει στα “ψιλά”.
Αυτή είναι η πρόταση για κατάργηση του άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα περί Κατάχρησης Πληρεξουσιότητας (φωτογραφία). Μέχρι σήμερα σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο: “Όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα, τιμωρείται με κάθειρξη”.
Στόχος του άρθρου 151,που εντάσσεται με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα στο κεφάλαιο «Προδοσία της χώρας», είναι να μην δρούνε ανεξέλεγκτα εκπρόσωποι του κράτους και να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν εις βάρος της χώρας τη θέση τους και την “δύναμη” που απορρέει από αυτή.
Με λίγα λόγια όποιος έχει την άδεια του ελληνικού κράτους πχ.( Υπουργός Εξωτερικών) να διαβουλεύεται για αυτό και να δρα για το συμφέρον του, αλλά το πρόσωπο αυτό παραβιάζει τα καθήκοντα του και προκαλεί βλάβη στα συμφέροντα του εντολέα του, δηλαδή του ελληνικού κράτους, με την εισήγηση που υπάρχει, καταργείται το άρθρο του Ποινικού Κώδικα το οποίο προβλέπει δίωξη και ποινή κάθειρξης, για το πρόσωπο αυτό.
Σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει κάποιος τις προθέσεις της κυβέρνησης και των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που κατέθεσαν την εισήγηση για κατάργηση του παραπάνω άρθρου του ποινικού κώδικα, λαμβάνοντας υπόψιν και το χρονικό σημείο που επιχειρείται αυτή η αλλαγή, δεν μπορεί να μην σκεφτεί κάποιος πως ενδεχομένως να συνδέεται με το θέμα της “Συμφωνίας Των Πρεσπών” και τις διώξεις που μπορεί να υπάρξουν κατά του κ. Νίκου Κοτζιά ή και άλλων προσώπων, ειδικά εάν επαληθευτεί το (πιθανό) σενάριο αλλαγής της κυβέρνησης και ανάληψης καθηκόντων διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Επομένως η πρόταση κατάργησης της συγκεκριμένης διάταξης γεννά πολλά ερωτήματα και σε κάποιους ακόμη και υποψίες .

LEAVE A REPLY