Friday , 19 April 2024

Πυρκαγιές από το Βορρά μέχρι το Νότο – Χαλκιδική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία – Σε επιφυλακή και ο Έβρος λόγω μεγάλης πυρκαγιάς κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Αλλεπάλληλες πυρκαγιές κατακαίνε εν μέσω του πιο μακρόχρονου και εντονότερου καύσωνα που βιώνει η χώρα από το 1987 μέχρι σήμερα μεγάλες εκτάσεις τόσο στην κεντρική, όσο και στη νότια Ελλάδα αλλά και στη Χαλκιδική, ενώ σε επιφυλακή είναι η Πυροσβεστική και στον Έβρο, καθώς μαίνεται πυρκαγιά στη Βουλγαρία, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (σε περιοχή απέναντι από τα χωριά Μεταξάδες και Αλεποχώρι του Δήμου Διδυμοτείχου).

Χαλκιδική

Τα δυο χιλιόμετρα φτάνει το μέτωπο της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 3 το μεσημέρι στην Τορώνη της Χαλκιδικής, σε δύσβατη δασική περιοχή κοντά στην παραλία Τριστινίκα. Στο σημείο επιχειρούν 57 Πυροσβέστες με 20 οχήματα και 2 πεζοπόρα τμήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν και εναέρια μέσα και η πυρκαγιά, σύμφωνα μετην Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχει οριοθετηθεί.

Εύβοια

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται από χθες το απόγευμα η δασική πυρκαγιά στην περιοχή Μυρτιά στη Βόρεια Εύβοια. Σήμερα το πρωί μετά από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμνιά. Η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών στον ορεινό όγκο αλλά και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές, όπου καίγονται σπίτια αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχει εγκλωβιστεί και ένας βοσκός με τα ζώα του, όπως και στο χωριό Κουρκουλοί και η φωτιά κατευθύνεται πλέον προς τη Σκεπαστή. Στην περιοχή Λίμνη Ευβοίας μαίνονται τρία μέτωπα.

Ηλεία

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται και στην Ηλεία, όπου διατάχθηκε η εκκένωση επτά χωριών της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για το Πελόπιο, τον Πλάτανο, τον Κοσκινά, τον Μάγειρα, τον Κλαδέο, την Καυκωνία και το Χελιδόνι. Στο Πελόπιο είχαν εγκλωβιστεί αρχικά ένας άνδρας ΑΜεΑ και ο γιος του, αλλά τελικά διασώθηκαν από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Μεσσηνία

Φωτιά εκδηλώθηκε σημερα το απόγευμα και σε αγροτοδασική πυρκαγιά στη Μεσσηνία. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μέλπια και Βράχος, πλησίον των οικισμών, αλλά λίγο μετά τις 7 μ.μ. δόθηκε εντολή για την εκκένωση των οικισμών: Αγ. Θεόδωροι, Βράχος και Μοναστηράκι του δήμου Οιχαλίας, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση και απειλεί τη βόρεια πλευρά στο Διαβολίτσι.

Αττική

Σε κρανίου τόπο έχει μετατραπεί η Βαρυμπόμπη, μετά την χθεσινή καταστροφική πύρινη λαίλαπα, ενώ έκκληση προς του κατοίκους της Αττικής να παραμείνουν στο σπίτι τους με κλειστά τα παράθυρα και πόρτες έκανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημίες σε 76 σπίτια και 27 επιχειρήσεις διερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν οφείλεται σε έκρηξη μετασχηματιστή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *