Friday , 19 April 2024

Πόσο ακριβότερο από πέρυσι θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης; – Ακριβαίνουν από τον Οκτώβριο και τα καυσόξυλα

Ακριβότερη κατά 34% σε σύγκριση με πέρυσι θα ήταν η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης εάν η διάθεσή ξεκινούσε σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Θεσσαλονίκης “Άγιος Χριστόφορος”, Θέμη Κιουρτζή, δηλαδή θα ανερχόταν σε 1,07 ευρώ και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η διάθεσή του υπάρχουν φόβοι για νέες διεθνείς αυξήσεις της τιμής (σ.σ. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης μειώνεται από τις 15 Οκτωβρίου-όταν ξεκινάει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και η μείωση αυτή έχει συνυπολογιστεί από τον κ.Κιουρτζή στην τιμή που προαναφέρεται).

Σοβαρή ζήτηση ακόμη δεν υπάρχει για πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω και της καλοκαιρίας, αλλά οι μεγάλες αυτές αυξήσεις εύλογα προκαλούν χαμηλές προσδοκίες και ο κλάδος ζητά – όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου – δύο πράγματα: καταρχάς τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και δεύτερον να υπάρξει πλήρης και επισταμένη μέριμνα της πολιτείας για τη νόμιμη διακίνηση των καυσίμων. Μόλις προ ολίγων ημερών, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ.Κιουρτζής, στην Κομοτηνή εντοπίστηκε από την αστυνομία αλλοδαπός οδηγός βυτίου που μετέφερε 30 τόνους αδασμολόγητης βενζίνης, η οποία μάλιστα είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει ζήτηση, στον αντίποδα, καλή για την εποχή αλλά όχι αυξημένη σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο για καυσόξυλα, όπως αναφέρουν στο Thesseconomy.gr οι ιδιοκτήτες σχετικών επιχειρήσεων. Σήμερα ακόμη η διάθεσή τους γίνεται με τα περσινά τιμολόγια, αλλά όπως μας επισήμαναν αναμένεται να ακριβύνουν τον επόμενο μήνα (τον Οκτώβριο), ακολουθώντας τις γενικότερες αυξήσεις όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *