Πόσο κοντά για τους πολίτες είναι η έξοδος από τη μνημονιακή εποχή;

Πόσο κοντά για τους πολίτες είναι η έξοδος από τη μνημονιακή εποχή;

636
SHARE

Λίγο πριν την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή εποχή, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι ζουν υπό τον φόβο των κατασχέσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τον Απρίλιο επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα σε 1.117.530(!) οφειλέτες από το σύνολο των 1.717.563 οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δύο στους τρεις οφειλέτες είδαν να τους κατάσχουν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ποσά που αναλογούν με τα χρέη τους προς το δημόσιο.

Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο, διαμορφώθηκαν στα 105,738 δισ. ευρώ από 105,196 δισ. ευρώ τον Μάρτιο με την αύξηση σε έναν μόλις μήνα να ανέρχεται περίπου στα 542(!) εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ανάλογο με το 55% του ΑΕΠ της χώρας, μέγεθος τρομακτικό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι συνεχώς διογκώνεται με ιλιγγιώδες ρυθμό.

Αναλύοντας τη γλώσσα των αριθμών, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολίτες δίνουν μια πραγματική μάχη επιβίωσης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.

Μια μάχη, η οποία μαίνεται, παρά τις υποσχέσεις περί επικείμενης εξόδου της χώρας από την κρίση.

Ένας αγώνας επιβίωσης, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο και έχει ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Βέβαια, η επιδοματική πολιτική βοηθά στο βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων, σε συνθήκες όμως οι οποίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο.

Ύστερα απ’ όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς για ποια ανάπτυξη μιλάμε, όταν «ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι»;

LEAVE A REPLY