Friday , 29 March 2024

Πότε λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, πόσο κοστίζουν τα παράβολα

Σε…αγώνα δρόμου θα πρέπει να επιδοθούν τους επόμενους μήνες, οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων προκειμένου να προχωρήσουν στην τακτοποίηση τους.

Ειδικότερα, ο νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων λήγει στις 9 Νοεμβρίου εκτός αν δοθεί νέα παράταση ή αλλάξει η νομοθεσία.

Ωστόσο, από την επόμενη ημέρα όσα αυθαίρετα δεν έχουν τακτοποιηθεί και εντοπίζονται από τους ελέγχους που θα διενεργούν οι ελεγκτές δόμησης, θα κατεδαφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Όσοι από τους ιδιοκτήτες προβούν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων μέσα στο προαναφερόμενο διάστημα δεν πρόκειται να πληρώσουν τα προσαυξημένα κατά 10% πρόστιμα που προβλέπονταν σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, οι μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έως τις 3 Νοεμβρίου 2019 για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο νόμο και οι οποίες δεν μεταφέρονται στον νέο νόμο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το κόστος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων μπορεί να καταβληθεί σε 100 δόσεις.

Επιπλέον, οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλουν το 30% των προστίμων και οι δικαιούχοι του προγράμματος αλληλεγγύης το 20%.
Όσον αφορά το ύψος των παραβόλων, διαμορφώνεται ως εξής:                   

-Για έκταση ως και  100 τ.μ. 250 ευρώ,

-Για έκταση από 101 έως 500 τ.μ. 500 ευρώ,

-Από 501 έως 2.000 τ.μ. 1.000 ευρώ,

-Από 2001 έως 5.000 τ.μ. 4.000 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *