Friday , 29 March 2024

Πότε χορηγείται ειδική άδεια και επίδομα ασθενείας σε εργαζόμενους που νοσούν από Covid-19

Του Γ. Κατσιάνη

Απαντήσεις στα ερωτήματα χιλιάδων πολιτών σχετικά με τη χορήγηση ειδικής άδειας ασθένειας σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα λόγω νόσησης από κορωνοϊό, δίνει η νέα απόφαση 6924/27.1.2022 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Ειδικότερα, στο άρθρο 1 τονίζεται ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό, «να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών».

Μάλιστα για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας, «αρκεί η βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα», την οποία οι εργοδότες θα καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Ειδική άδεια ασθένειας

Στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εργασία, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από COVID-19, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργασίμων ημερών.

Μάλιστα, για την χορήγηση της ειδικής άδειας ασθένειας, «αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση».

Επίδομα ασθένειας λόγω ειδικής άδειας σε εργαζόμενους που νοσούν από Covid-19

Για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, το οποίο προσδιορίζει και την έναρξη της ασθένειας σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Ωστόσο, στην περίπτωση κατά την οποία παραταθεί η χορήγηση του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

«Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας», επισημαίνεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *