Του Γ. Κατσιάνη
Προεκλογικά, ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Έτσι, χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι “απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το Market Pass που καλύπτει το 10% των βασικών εξόδων των περισσότερων νοικοκυριών” ενώ καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο το Youth Pass των 150 ευρώ σε κάθε νέο 18 έως 19 ετών.
Αρκούν αυτά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;
Η απάντηση είναι απλή: Όχι.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) τρέχει με 12,2% σε ετήσια βάση, αυξημένος κατά 0,6% σε σχέση με τον Μάϊο.
Προφανώς, θα αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό την στιγμή που καταγράφεται σημαντική πτώση στις τιμές της ενέργειας (-16,8% στο φυσικό αέριο, -21% σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα).
Η αισχροκέρδεια αποτελεί ενδεχομένως μία από τις αιτίες του φαινομένου καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδεικνύει μεγάλη ανοχή στην πολιτική των σούπερ μάρκετ.
Για παράδειγμα, είναι δυνατόν τα κεράσια να πωλούνται προς 7 ευρώ το κιλό, ακριβότερα και από ένα κοτόπουλο;
Επίσης, είναι δυνατόν γνωστή αλυσίδα να επιβάλλει “χαράτσι” 5 ευρώ για την κατ’ οίκον μεταφορά προϊόντων, αξίας ως 30 ευρώ;
Ο μοναδικός, ίσως, κλάδος που αποκόμισε τεράστια κέρδη από την υγειονομική κρίση και εξακολουθεί να καταγράφει ανοδική πορεία, τα τελευταία χρόνια.
Παρά τα μεμονωμένα πρόστιμα που κατά καιρούς έχουν επιβληθεί, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου θα εξακολουθήσει να είναι φέτος ο μεγάλος νικητής στο πεδίο της ακρίβειας και οι καταναλωτές, οι μεγάλοι χαμένοι.