Friday , 19 April 2024

Πώς ο “μάγος” Σταϊκούρας μετέτρεψε το πρωτογενές έλλειμμα σε…πλεόνασμα!

Του Γ. Κατσιάνη

Μαθήματα… δημιουργικής δημοσιονομικής πολιτικής παραδίδει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ένα μόλις μήνα πριν την διεξαγωγή των εκλογών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επικαλούμενος τα δημοσιονομικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε ότι «τα σημερινά, επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2022, καταγράφοντας μάλιστα και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα (0,1% του ΑΕΠ ή 273 εκατ. ευρώ)».

Πλεόνασμα, όπως… έλλειμμα

Ωστόσο, τέσσερις μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου του 2022 από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά εφέτος, με τα δημόσια οικονομικά να επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023».

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα οποία «παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11.656 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.400 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 14.872 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021».

Πραγματικά είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μια διαφορετική, δημοσιονομική εικόνα για τη χώρα όταν οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *