Πώς στήθηκε η κομπίνα από Κινέζους μέσω… του αντιπροέδρου της Jumbo και...

Πώς στήθηκε η κομπίνα από Κινέζους μέσω… του αντιπροέδρου της Jumbo και της Εθνικής για τη «χρυσή» βίζα

1217
SHARE

Το «κουβάρι» του νέου εταιρικού σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στη χώρα μας άρχισε να ξετυλίγεται από χτες «δείχνοντας» ως εμπλεκόμενους κορυφαία στελέχη της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας.

Η υπόθεση στην οποία εμπλέκονται δυο από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας αφορά πολλά εκατομμύρια ευρώ και έχει μπει στο «μικροσκόπιο» όχι μόνο της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, διαπιστώνεται πλήθος πλήθος παρατυπιών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «σπάσιμο» των capital contols της Κίνας, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ήδη έχει «καρατομηθεί» από τη θέση του αντιπροέδρου της εισηγμένης Jumbo ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο πώλησης ακινήτων σε Κινέζους μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας! Σύμφωνα με πληροφορίες τους βοηθούσε να σπάσουν τα δικά τους capital controls και να αγοράσουν, με το αζημίωτο βέβαια, στην Ελλάδα ακίνητα (σ.σ σύμφωνα με πληροφορίες δικής του ιδιοκτησίας), αποκτώντας ταυτόχρονα και την πολυπόθητη Golden Visa. Όμως οι κινεζικές αρχές ανακάλυψαν την κομπίνα και επενέβησαν.

Πώς γινόταν αυτό; Ο Παπαευαγγέλου, εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες που είχε στην Κίνα -από την οποία η Jumbo εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της-, μετέφερε από την Ελλάδα στην Κίνα δύο ασύρματα POS, τα οποία είχαν ανοικτό roaming και ήταν συνδεδεμένα με ελληνική συστημική τράπεζα και συγκεκριμένα -όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια- την Εθνική. Έτσι οι Κινέζοι πολίτες «σπάζοντας» τα capital controls της χώρας τους, αγόραζαν ακίνητα, η συνολική αξία των οποίων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μπορεί να υπερέβαιναν και τα 50 εκατ. ευρώ. Τα παραστατικά που απαιτούνταν για γίνει κάτι τέτοιο, προφανώς παραποιούνταν στην Ελλάδα κι έτσι οι Κινέζοι αποκτούσαν τη Χρυσή Βίζα στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι για να αποκτήσει -εννοείται με νόμιμο τρόπο- κάποιος Κινέζος ακίνητο στην Ελλάδα, θα πρέπει να περάσει μέσα από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες τόσο στην Κίνα όσο και στην Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται η αγορά ακινήτου και η απόκτηση Golden Visa μέσω πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο με δίγραμμες επιταγές…

LEAVE A REPLY