Π.Δούκας: Χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών

Π.Δούκας: Χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών

332
SHARE

Αναγκαία θεωρεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρώην υπουργός Οικονομικών, κ.Πέτρος Γ. Δούκας,  και όπως ανέφερε μιλώντας απόψε στην εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, θα χρειαστεί να γίνει σε έναν χρόνο.

Κατά τον ίδιο, όσο πιο γρήγορα γίνει αυτή τόσο το καλύτερο θα είναι για την ελληνική οικονομία και πρέπει να γίνει ανεξαρτήτως της προσπάθειας συμμαζέματος των κόκκινων δανείων – διευκρίνισε πάντως πως δεν μιλάει για bail in, δηλαδή «κουρέματα», αλλά για ανακεφαλαιοποίηση από τους νυν μετόχους και αν αυτοί δεν βάλουν λεφτά από δεύτερους ή τρίτους, προκειμένου ακριβώς να αποφευχθούν «τέτοια πράγματα».

Κατά τον ίδιο, μπορεί να επιτευχθεί ανάφλεξη της ελληνικής οικονομίας μέσα σε μόνον δέκα μήνες  αν απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα και επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων, επιστροφής κεφαλαίων από το εξωτερικό χωρίς πόθεν έσχες και με «ποινή» μόνο 4%, επιλογή αξίων στελεχών από τις Κυβερνήσεις κ.α. Τόνισε μάλιστα πως διαπιστώνει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές στη χώρα μας, όπως στα τρένα, τα λιμάνια της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου, τα  περιφερειακά αεροδρόμια κ.ο.κ.

Το μήνυμα ότι   η  ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν δεν αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, εάν δεν γίνουν επενδύσεις για να αυξηθεί η καινοτομία και να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας απηύθυνε απότην πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, ο πρόεδρος του ΒΕΘ,  Αναστάσιος Καπνοπώλης. Κατά τον ίδιο,  το οξυγόνο που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δεν θα προκύψουν με κάποιο θαύμα , αλλά χρειάζονται κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές, στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και μία νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το ΒΕΘ βράβευσε για την εξαγωγική τους δραστηριότητα δύο επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου: την Αρβανίτης ΑΕ Πρότυπο Βιοτεχνική Μονάδα Τυροκομικών και την Computer Systems.

LEAVE A REPLY