Π. Μοσκοβισί: Εμείς αποφασίζουμε συχνά για την τύχη των Ελλήνων!

Π. Μοσκοβισί: Εμείς αποφασίζουμε συχνά για την τύχη των Ελλήνων!

570
SHARE
Π. Μοσκοβισί: Εμείς αποφασίζουμε συχνά για την τύχη των Ελλήνων!

Πικρές… αλήθειες για τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα είπε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί θέτοντας μάλιστα και ζήτημα νομιμοποίησης των όσων… συχνά συμβαίνουν. Ο Μοσκοβισί συμμετείχε σε μία εκδήλωση του Ιδρύματος Körber στο Βερολίνο, υπό τον τίτλο «Πόση Γερμανία αντέχει η Ευρώπη;». Στην ίδια εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όμως τελικά απουσίασε λόγω ασθενείας, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε ενδοιασμούς για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζει η Ελλάδα στο πλαίσιο των δανειακών προγραμμάτων. Επέκρινε μάλιστα το γεγονός ότι επιβάλλονται χωρίς κοινοβουλευτική συμμετοχή και διαφάνεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «συχνά αποφασίζουμε εμείς στη θέση των Ελλήνων για την τύχη τους», προσθέτοντας ωστόσο ότι τέτοιου είδους «τεχνικές» αποφάσεις, θα πρέπει να παίρνονται από εκλεγμένα όργανα και να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος. Αυτά τα κριτήρια, είπε, θα πληρούνταν, εάν υπήρχε Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών και αναβαθμιζόταν ο ρόλος της Ευρωβουλής, όπως προτείνει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί έκανε έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να μην αρνηθεί εξ αρχής αυτές τις προτάσεις, αλλά να τις συζητήσει.

«Η Γερμανία είναι ισχυρή και πλούσια χώρα και δεν πρέπει να φοβάται», επισήμανε ο Π. Μοσκοβισί σημειώνοντας ότι «τη συμφέρει η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να βρεθούν σε καλύτερα επίπεδα απ’ ότι είναι σήμερα». Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, το Βερολίνο θα πρέπει να αξιοποιήσει τα εξαγωγικά πλεονάσματα της χώρας τόσο για επενδύσεις στις υποδομές στο εσωτερικό, όσο και για επενδύσεις στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Η πρόσφατη συμφωνία
Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στο πρόσφατο Eurogroup. «Χαίρομαι που πετύχαμε τελικά μια συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία έχει κάποιο περιεχόμενο και εκφράζει, εν μέρει, φιλοδοξία». Και παρότι ο ίδιος λέει «όχι» στο κούρεμα του χρέους, ζήτησε να υπάρξει κατανόηση για τους Έλληνες οι οποίοι -όπως είπε- έχουν υποστεί πολλά τα προηγούμενα χρόνια. «Είναι υποχρέωση μας, ως Ευρωπαίοι, να προσφέρουμε στην Ελλάδα μια προοπτική που θα δημιουργήσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, προοπτικές για τους νέους», είπε χαρακτηριστικά.

 

LEAVE A REPLY