Π.Σκουρλέτης: Εξετάζεται η παραχώρηση ποσοστού της ΕΥΑΘ σε Δήμους και στην Περιφέρεια

Π.Σκουρλέτης: Εξετάζεται η παραχώρηση ποσοστού της ΕΥΑΘ σε Δήμους και στην Περιφέρεια

425
SHARE
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ΕΥΑΘ ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θετικός για το ίδιο θέμα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της εταιρείας, καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης.
Αναφερόμενος – μεταξύ άλλων – στην ΕΥΑΘ ο κ.Σκουρλέτης επεσήμανε ότι διατηρήθηκε και διασφαλίστηκε το 50%+1 της επιχείρησης και δεν ιδιωτικοποιείται, αλλά και γνωστοποίησε επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις  για παραχώρηση ενός ποσοστού σε κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή για τη συμμετοχή Δήμων και Περιφερειών. Το σημερινό πλαίσιο του Καλλικράτη, όπως διευκρίνισε, το απαγορεύει, αλλά με τη μεταρρύθμιση θα δοθεί δυνατότητα σύστασης επιχειρήσεων ειδικού σκοπού από την Αυτοδιοίκηση, με τις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιες εταιρίες, όπως η ΕΥΑΘ.
Θετικός για τ ίδιο θέμα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Κρεστενίτης. καθώς αναφέρθηκε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΥΑΘ και εκτίμησε ότι «πρέπει να γίνουμε εφευρετικοί. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να διαφοροποιήσουν το αποτέλεσμα για το 24% της εταιρείας, με διεύρυνση των μετόχων της εταιρείας. Οι Δήμοι πρέπει να ενσκήψουν στο θέμα, να επεξεργαστούν ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις δημόσιας ή και δημοτικής διαχείρισης των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η ΕΥΑΘ εξυπηρετεί τους πολίτες 11 δήμους. Τα νερά απειλούνται εδώ και χρόνια και θα συνεχίσουν να απειλούνται με ιδιωτικοποίηση γιατί το οικονομικό κίνητρο είναι πολύ μεγάλο».
Παράλληλα, ο κ.Κρεστενίτης ανακοίνωσε τρία έργα,  που θα προκηρυχθούν άμεσα από την ΕΥΑΘ εντός του 2018:
1.Επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της Θεσσαλονίκης Α2 φάση (επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού από τον Αλιάκμονα ημερησίως) – 30 εκατ. ευρώ.
2.Ολοκλήρωση αποχέτευσης χαμηλών δυτικών περιοχών. Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με προϋπολογισμό 7,5 εκατ. ευρώ δημοπρατείται τους επόμενους μήνες.
3.Αντιπλημμυρική προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος – Αποχέτευση ομβρίων της πόλης. Σε συμφωνία  με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το έργο θα υλοποιηθεί από την ΕΥΑΘ για τη συντήρηση όλων των αγωγών.
Εξήγγειλε, επίσης, την επέκταση του διυλιστηρίου της ΕΥΑΘ (εγκατάσταση επεξεργασίας νερού) με προσθήκη διαχείρισης επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού την ημέρα. Το νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρίας για την επόμενη εξαετία προβλέπει έργα 166 εκατ. ευρώ.

 

 

LEAVE A REPLY