Saturday , 20 July 2024

Ρεκόρ πυρκαγιών: Αυξήθηκαν φέτος κατά 22% – Το πρώτο 5μηνο 3.543 έναντι 2.907 πέρσι

Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες «ευθύνονται», σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την αύξηση των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί φέτος στη χώρα μας. Στις χώρες που εμπνέουν τη μεγαλύτερη ανησυχία κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο συγκαταλέγεται η Ελλάδα και ήδη οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ φέτος, για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, η χώρα μας δέχεται και ενισχυμένη συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

54 φωτιές σε 24 ώρες
Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο χρονικό διάστημα 1η Ιανουαρίου έως 1η Μαΐου 2024 έχουν αυξηθεί περίπου κατά 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Συγκεκριμένα από 1/1/2024 έως 1/5/2024 εκδηλώθηκαν 3.543 αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ πέρσι την ίδια περίοδο είχαν εκδηλωθεί 2.907. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο προχθές, το Σάββατο 29 Ιουνίου, μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 54 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις από τις οποίες οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ανησυχία από τις υψηλές θερμοκρασίες
«Αυτό το οποίο παρατηρείται και είναι ανησυχητικό είναι η περίοδος ξηρασίας, οι βροχές είναι λίγες τους τελευταίους μήνες, και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ξηρασίας η Ελλάδα είναι σε μία κατάσταση warning (προειδοποίησης) για την ξηρασία. Αυτό μεταφράζεται και σε προβλήματα που μπορεί να έχουμε στα δάση γενικότερα λόγω της ξηρασίας. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Και ο Απρίλιος ήταν ο 10ος συνεχόμενος μήνας που είχαμε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας», είπε ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ. Κώστας Λαγουβάρδος.

Πιέρια όρη: Ευάλωτα τα δασικά οικοσυστήματα
«Εξαιρετικά ανησυχητικό ωστόσο ήταν και το γεγονός, ότι πυρκαγιές όπως εκείνη στα Πιέρια Όρη εκδηλώθηκαν σε πολύ μεγάλο υψόμετρο όπου υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να έχουν χιονοκάλυψη, συνθήκες δηλαδή που δεν θα επέτρεπαν την έναρξη και εκδήλωση πυρκαγιάς» επεσήμανε ο πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος. Και πρόσθεσε «είμαστε ήδη σε ένα θερμότερο και ξηρότερο κλίμα αλλά καθώς αυτό θα εντείνεται, οικοσυστήματα δασικά που δεν ήταν τόσο ευάλωτα στη φωτιά, όπως για παράδειγμα οικοσυστήματα στη βόρεια χώρα θα αρχίσουν να καθίστανται ευάλωτα».

Ελλάδα: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο mega – fires
Όπως συμβαίνει και με άλλα κράτη της ΝΑ Ευρώπης όπου οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο mega – fires, δηλαδή μεγάλων πυρκαγιών που είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο. Αυτό τον κίνδυνο τον βίωσε και το 2023, την πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και συγκεκριμένα η Ελλάδα παρατηρεί μια αυξητική τάση στις πυρκαγιές τα τελευταία 17 χρόνια. Πέρυσι πάνω από τα 2/3 των καμένων εκτάσεων καταγράφηκαν στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία αλλά η χώρα που επλήγη περισσότερο ήταν η Ελλάδα με 185.000 εκτάρια καμένων εκτάσεων. Με άλλα λόγια, περίπου ένα στα τρία στρέμματα που κάηκαν πέρυσι στην Ευρώπη ήταν σε ελληνικό έδαφος.

Δύσκολο καλοκαίρι
Οι κλιματολογικές συνθήκες προδιαγράφουν ένα δύσκολο καλοκαίρι. Με βάση την εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρακολούθησης Δασικών Πυρκαγιών για τις κλιματολογικές συνθήκες για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2024, η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη εκτιμά ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι επίσης κοντά στον μέσο όρο, ενώ η μόνη περιοχή όπου οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές είναι εκείνη της ΝΑ Μεσογείου με υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες όλο το καλοκαίρι και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

Πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα η Ε.Ε.
Η Ε.Ε. ενισχύει την ετοιμότητά της για την αντιπυρική περίοδο του 2024 και εγκαθιστά 556 πυροσβέστες από 12 χώρες σε καίριες τοποθεσίες της Ευρώπης (στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία) οι οποίοι φέτος το καλοκαίρι θα είναι έτοιμοι να συνδράμουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις. Από αυτούς, οι 240 θα προεγκατασταθούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε τρεις βάσεις, στη Θεσσαλονίκη, στην Πελοπόννησο (Πάτρα) και στην Αττική (Νέα Μάκρη).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *