“Ρουγκατσάρηδες”, “Μωμο’ έρια” και πλήθος κόσμου στις αγορές της Θεσσαλονίκης

“Ρουγκατσάρηδες”, “Μωμο’ έρια” και πλήθος κόσμου στις αγορές της Θεσσαλονίκης

405
SHARE

Αυξημένη είναι η κίνηση σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις περιφερειακές αγορές του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως της Καλαμαριάς και του Ευόσμου, όπως κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του έτους πριν την Πρωτοχρονιά, που λειτουργεί η αγορά, με τους Θεσσαλονικείς να σπεύδουν για τις αγορές δώρων, αλλά και των τροφίμων-ποτών για το ρεβεγιόν της Παραμονής και το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.
Πλήθος είναι και οι εκδηλώσεις αναβίωσης παραδοσιακών εθίμων που πλαισιώνουν σήμερα την Κυριακάτικη εορταστική λειτουργία της αγοράς.

Στο κέντρο της πόλης, για μια ακόμη χρονιά οι φουστανελάδες Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας και το Χορευτικό Τμήμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα (ΚΠΟΔΔ) ξεσήκωσαν την Τσιμισκή με τους ζουρνάδες, τους χορούς και τα σπαθιά τους. Τα “Ρουγκάτσια” (από τα παλαιότερα και ωραιότερα Ρουµλουκιώτικα έθιμα με ρίζες στην τουρκοκρατία).

Αντίστοιχα στην Καλαμαριά, ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς “Οι Μίθριοι” σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς ‘Οι Μωμόγεροι” και τον Δήμο Καλαμαριάς αναβίωσαν και φέτος το εθιμικό δρώμενο των Ελλήνων του Πόντου “Μωμο’ έρια” (βλ. φωτό), ξεσηκώνοντας το κέφι στη Μεταμορφώσεως, στον πεζόδρομο και την Πλατεία Δημαρχείου.

“Μώμος” ήταν ο Θεός της χλεύης. Οι ιερείς του Μώμου, οι ακόλουθοί του, είναι οι Μωμόγεροι. Τα “Μωμο’ έρια”, σύμφωνα με το έθιμο, κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα μέχρι Θεοφάνια) επισκέπτονται ένα ένα τα σπίτια του χωριού ακολουθούμενα από τους θεατές που συμμετέχουν στο δρώμενο, κλέβουν τις Νύφες, χορεύουν ,τραγουδούν, πίνουν τσίπουρο ή κρασί και απολαμβάνουν τα εδέσματα που προσφέρουν οι σπιτονοικοκύρηδες. Το δρώμενο σήμερα πραγματοποιείται σε πλατείες, δρόμους και αυλές σπιτιών. Η ολοκληρωμένη μορφή του περιλαμβάνει, μαζί με τον Κορυφαίο, δώδεκα χορευτές που “ορχούνται και άδουν”, τη θεατρική ομάδα (με αυτοσχέδιους διαλόγους) Γέρων, Γραία, Γιατρός, Διάβολος, δύο Νύφες (σ.σ. τις υποδύονται άντρες κατά κανόνα μουσάτοι), Τσανταρμάς (δικαστής) και τους μουσικούς, όλοι μεταμφιεσμένοι.

LEAVE A REPLY