Saturday , 22 March 2025

Σαντορίνη: Τα Ρίχτερ αντιμέτωπα με τον τουρισμό- Οι πρώτες επιπτώσεις στο νησί- Ανησυχία στους ταξιδιωτικούς πράκτορες

Οι «απόκοσμες» εικόνες από τον οικισμό «φάντασμα» όπως αποκαλούν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης την Οία της Σαντορίνης, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό σε κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού. Η Σαντορίνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα δύσκολη τουριστική σεζόν, καθώς η έντονη και πρωτόγνωρη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων προκαλεί ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου.

Ανησυχία και αναμονή από τους τουριστικούς πράκτορες
«Στον κλάδο μας υπάρχει ανησυχία από τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί. Δεν γίνονται ακόμη κρατήσεις για το καλοκαίρι», λέει στο thesseconomy.gr ο ταμίας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης Κωνσταντίνος Κουράκος. Και όπως εξήγησε «με βάση την εμπειρία μου τόσα χρόνια κρατήσεις για νησιωτικούς προορισμούς αυτό το χρονικό διάστημα, μέσα στο χειμώνα, δεν έχουμε. Εμείς σαν κλάδος είμαστε ανήσυχοι κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί η Σαντορίνη είναι ένα από τα νησιά που προσελκύει όχι μόνο εγχώριους τουρίστες αλλά τουρίστες απ’ όλον τον πλανήτη, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί. Οπότε δεν είναι καθόλου καλό να υπάρχει μια αβεβαιότητα για έναν από τους τοπ προορισμούς της χώρας μας και όλου του κόσμου. Εμείς θέλουμε κι ευχόμαστε να εξαλειφθεί, να ελαχιστοποιηθεί σε μικρή έκταση το φαινόμενο, ούτως ώστε να επέλθει η κανονικότητα και να ξαναρχίσει πάλι η δραστηριότητα στο νησί οπότε κατ’ επέκταση και οι δικές μας σκέψεις και πλάνα για τους προσεχείς μήνες», ευχήθηκε ο κ. Κουράκος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν το έτος 2023, τα τουριστικά έσοδα της χώρας ανήλθαν στα 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 820 εκατομμύρια να έρχονται από τη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Σαντορίνη δραστηριοποιούνται 1.216 επιχειρήσεις με καταλύματα και 712 επιχειρήσεις εστίασης.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό
Επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στο νησί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί για ακόμα έναν μήνα, το πρόβλημα θα αποκτήσει πολυδιάστατο χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο οι πιθανές ακυρώσεις κρατήσεων που τους ανησυχούν αλλά και η έλλειψη προσωπικού για τη στελέχωση των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων. Η Σαντορίνη βασίζεται σε κύριο βαθμό σε εργαζόμενους από άλλες περιοχές της Ελλάδας και το εξωτερικό καθώς οι ντόπιοι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι. Ήδη πολλοί από αυτούς έχουν ενημερώσει τους εργοδότες τους ότι δεν προτίθενται να συνεχίσουν να εργάζονται στο νησί αναζητώντας εργασία σε άλλους τουριστικούς προορισμούς όπου οι αμοιβές είναι ανάλογες.

Πλήγμα και στην κρουαζιέρα
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι η κρουαζιέρα. Το Παλιό Λιμάνι της Σαντορίνης, το οποίο εξυπηρετεί τα κρουαζιερόπλοια, αποτελεί ένα από τα σημεία όπου η κίνηση έχει απαγορευτεί λόγω της σεισμικής δραστηριότητας. Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που επρόκειτο να καταφθάσει στο νησί άλλαξε προορισμό και προσέγγισε στα Χανιά. Οι ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων προφανώς θα αυξηθούν, πλήττοντας εκατοντάδες επιχειρήσεις, όπως καταστήματα, εστιατόρια και τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς επισκεπτών σε στεριά και θάλασσα.

Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ
Εν τω μεταξύ και σήμερα συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά, με τους επιστήμονες να μελετούν τη δραστηριότητα αναλύοντας διαρκώς τα δεδομένα. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να συλλέγουν πρόσθετα γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα, για την πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου. Όπως λένε, «ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αν η ακολουθία προσεγγίζει το επίπεδο της αποκλιμάκωσης. Περιμένουμε μέρα με τη μέρα να δούμε κάποια διαφοροποίηση προς τη θετική κατεύθυνση, για να πούμε και εμείς έπειτα, στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και σε όλους τους Έλληνες ότι μπήκαμε σε φάση αποκλιμάκωσης. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν είναι τα δεδομένα τέτοια που να μας αφήνουν να κάνουμε κάτι τέτοιο. Σε σχέση με τις πρώτες ημέρες σαφέστατα υπάρχει μια πτώση. Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σταθερότητα. Δεν έχουμε επανέλθει στα πρώτα επίπεδα της σεισμικότητας. Ωστόσο, για να πούμε ότι γίνεται αποκλιμάκωση, θα πρέπει αυτή η πτώση να είναι διαρκής στον χρόνο και κάποια στιγμή να είναι εμφανής, να είναι πέρα των διακυμάνσεων της μικρής περιόδου σε επίπεδο ημέρας» τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *