Friday , 19 April 2024

Σαρηγιάννης-Νίτσας: Δύσκολο κλίμα τα Χριστούγεννα – Ανησυχία και για τη γρίπη

“Ξεπεράσαμε τον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό καθημερινά που λέγαμε μέχρι τώρα και αντιστοιχούσε σε ένα… λεωφορείο και τώρα από ότι φαίνεται φοβάμαι πως πάμε σε νεκρούς… αεροπλάνου”, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, μιλώντας στο e-farmako.gr, ενώ καμπανάκι για άλλους 4.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του έτους και 120 θανάτους ημερησίως έκρουσε από την πλευρά του ο καθηγητής Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ.

Η κορύφωση των θανάτων σύμφωνα με τον κ.Σαρηγιάννη αναμένεται στις 17 Δεκεμβρίου και γενικότερα προέβλεψε “ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα” και σημαντική επιδείνωση στην Αττική.  Το εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, κατά τον ίδιο, έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, ενώ στην ερώτηση εάν θα έπρεπε να παρθούν οριζόντια μέτρα και εάν αυτό θα βοηθούσε, απάντησε ότι με τέτοια μέτρα μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς «θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα”.

Από την πλευρά του ο κ.Νίτσας δεν έκρυψε την ανησυχία του και για τη γρίπη. Όπως είπε «ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι μια υποχρεωτική πράξη ασφαλείας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δεν αφορά όλον τον πληθυσμό, όπως για τη νόσο Covid-19. Όμως εάν νοσήσουν θα κινδυνεύσουν να νοσηλευτούν ακόμη και σε ΜΕΘ αλλά και ίσως να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους”.

Ο ίδιος επισήμανε πως “κάθε χρόνο πριν από την Covid-19 χάναμε περίπου 150 με 200 συνανθρώπους μας από γρίπη. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν είχαν κάνει το εμβόλιο, αφού και σε αυτές τις περιπτώσεις οι περισσότεροι ήταν ανεμβολίαστοι” και πρόσθεσε πως είναι κατανοητό ότι τώρα και με την πανδημία Covid-19 αλλά και μια πιθανή ενδημία της γρίπης “το μείγμα θα γίνει εκρηκτικό. Πέρυσι δεν είχαμε κρούσματα αφού ήμασταν σε μια περίοδο lockdown και εφαρμογής μέτρων προστασίας στη διάρκεια που ενδημεί η γρίπη. Φέτος όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι, κινδυνεύουμε να κάνει “πάρτι” η γρίπη, και το πάρτι αυτό θα είναι οδυνηρό και δεν θέλουμε να το δούμε”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *