ΣΕΒΕ: Συνάντηση με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ στην Κομοτηνή

ΣΕΒΕ: Συνάντηση με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ στην Κομοτηνή

544
SHARE
ΣΕΒΕ: Συνάντηση με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ στην Κομοτηνή

Oι εξαγωγικές επιδόσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστο Μέτιο, στα γραφεία της περιφέρειας, στην Κομοτηνή.

Στόχος της συνάντησης εργασίας ήταν η ανάπτυξη της εξωστρέφειας της περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και η στρατηγική συμμετοχή του ΣΕΒΕ ως φορέα παροχής εξειδικευμένης γνώσης. Όπως, μεταξύ άλλων, τονίστηκε, η μεγάλη εμπειρία του ΣΕΒΕ σε θέματα εξωτερικού εμπορίου θα συνδράμει στην ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της περιφέρειας καθώς και στη χάραξη στρατηγικής, η οποία θα συντελέσει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιφέρειας.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκε το σημαντικό έργο που επιτελεί το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, εξυπηρετώντας με συνέπεια και αποτελέσματα πληθώρα εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα αλλά και την περιφέρεια ΑΜΘ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μελέτη την οποία εκπονεί αποκλειστικά το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ για τη χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και ανά νομό.

Ειδικότερα για την περιφέρεια ΑΜΘ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις εξαγωγικές επιδόσεις, οι οποίες αποτελούσαν το 2015 το 2,8% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ενώ σε σχέση με το 2014 παρουσίασαν μείωση κατά 2,5%, σε ετήσια βάση. Παράλληλα, οι πιο σημαντικοί εξαγωγικοί κλάδοι για την περιφέρεια ΑΜΘ το 2015 ήταν τα μη μεταλλικά ορυκτά με ποσοστό 21%, η κλωστοϋφαντουργία & ένδυση (21%) και τα τρόφιμα (19%), ενώ οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί ήταν η Τουρκία (15% των εξαγόμενων προϊόντων), η Γερμανία (12%) και η Κίνα (9%).

LEAVE A REPLY