ΣΕΠΕ: Άδικο, αντιαναπτυξιακό και εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας το «ψηφιακό» τέλος

ΣΕΠΕ: Άδικο, αντιαναπτυξιακό και εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας το «ψηφιακό» τέλος

413
SHARE

Την έντονη αντίθεσή του στο νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων εκφράζει για ακόμη φορά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή σχετικής τροπολογίας προς ψήφιση στη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου και απευθύνει ύστατη έκκληση ώστε, «έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει η κοινή λογική και το Υπουργείο Πολιτισμού να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην τροπολογία».

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ το νέο «ψηφιακό» τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού δεν προχώρησε -παρά τις υποσχέσεις του- σε κάποια βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. Αντιθέτως, σημειώνει ο σύνδεσμος, «πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB. Επιβάρυνση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με την έμφαση που δίνει ο πρωθυπουργός στον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση».

Όπως επίσης αναφέρει ΣΕΠΕ, «πολλά Μέλη – Κράτη της ΕΕ των 28, όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, δεν καταβάλλουν “ψηφιακό τέλος”. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση -η οποία είναι πολλαπλάσια από ότι ισχύει σε Μέλη – Κράτη της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο “τέλος”- η χώρα μας καθίσταται πλέον “πρωταθλήτρια” επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη».

Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει ακόμη πως η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, ενώ αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.

LEAVE A REPLY