ΣΕΠΕ: Ζητά παρέμβαση πρωθυπουργού για το ψηφιακό τέλος σε Η/Υ και tablets

ΣΕΠΕ: Ζητά παρέμβαση πρωθυπουργού για το ψηφιακό τέλος σε Η/Υ και tablets

360
SHARE
ΣΕΠΕ: Ζητά παρέμβαση πρωθυπουργού για το ψηφιακό τέλος σε Η/Υ και tablets

Την έντονη αντίθεσή του στο νέο «ψηφιακό τέλος» που θα επιβάλλεται στο εξής σε υπολογιστές και tablets εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση του πρωθυπουργού, καθώς όπως, μεταξύ άλλων, επισημαίνει, το μέτρο θα κοστίσει περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα τονίζει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η διάταξη περί «εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή», που ψηφίστηκε εχθές.

Ο ΣΕΠΕ χαρακτηρίζει το μέτρο αντιαναπτυξιακό, καθώς «το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αποθάρρυνση των νόμιμων και αυτονόητα αναγκαίων χρήσεων της τεχνολογίας, η επιβάρυνση των καταναλωτών με ένα ακόμα τέλος καθώς και η εξόντωση κάθε ελπίδας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας». Και προσθέτει, στην ανακοίνωσή του, πως «πρόκειται για μια πρόσθετη επιβάρυνση 2% που επαναφέρεται μετά από 15 χρόνια κατάργησης της, πολλαπλάσια από πολλά Μέλη – Κράτη της Ε.Ε. των 28, επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablets με RAM άνω των 4GB, ενώ ανεβαίνει στο 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους πάνω από (1) TByte, η οποία αποφασίστηκε αιφνιδίως και χωρίς καμία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Μέτρο που θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα δημοσιονομικά έσοδα αφού, αντί εξοικονόμησης οδηγεί σε επιβάρυνση καθώς αυξάνει τα έξοδα από την καταβολή του ποσοστού αμοιβής στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προμηθεύεται το Δημόσιο, αλλά και από τη μείωση των εσόδων των φορολογούμενων επιχειρήσεων».

Ο Σύνδεσμος εκτιμά πως η νέα επιβάρυνση «πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα τόσο για τον πολίτη, όσο και για το δημόσιο για την απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια που δραστηριοποιούνται».

«Πρωταθλήτρια» στις επιβαρύνσεις η Ελλάδα
Η χώρα μας, προσθέτει ο ΣΕΠΕ, «καθίσταται πλέον “πρωταθλήτρια” επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη με 65 εκατ. ευρώ» και παραθέτει παραδείγματα, όπως αυτό της Ισπανίας όπου «η αγορά ΤΠΕ είναι 704% μεγαλύτερη σε αξία από την αγορά της Ελλάδας, το “ψηφιακό τέλος” δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. σε ετήσια βάση. Αν ίσχυε το ίδιο καθεστώς που μόλις ψηφίστηκε στη χώρα μας, θα έπρεπε η Ισπανία να έχει ψηφιακό τέλος 352 εκατ. Αντίστοιχα, αν ακολουθούσαμε το παράδειγμα της Ισπανίας, το “ψηφιακό τέλος” στην Ελλάδα, στο σύνολο του, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 9 εκατ. ευρώ»!
Επίσης, αναφέρει ο ΣΕΠΕ, η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, Μέλη – Κράτη της Ε.Ε. των 28, δεν καταβάλλουν «ψηφιακό τέλος».

Τέλος, ΣΕΠΕ σημειώνει πως η υπεράσπιση των Πνευματικών Δικαιωμάτων, αν και είναι αυτονόητη, δεν πρέπει να επιτυγχάνεται επιβαρύνοντας υπέρμετρα καταναλωτές, επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα.

LEAVE A REPLY