Σεπτέμβρης στη Θεσσαλονίκη με «ΒορΟινά» και «Οινικές Περιηγήσεις»

Σεπτέμβρης στη Θεσσαλονίκη με «ΒορΟινά» και «Οινικές Περιηγήσεις»

1357
SHARE
Σεπτέμβρης στη Θεσσαλονίκη με «ΒορΟινά» και «Οινικές Περιηγήσεις»

Οι οινοπαραγωγοί της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» τον Σεπτέμβρη γιορτάζουν τον τρύγο και προσκαλούν τους οινόφιλους στην ετήσια εκδήλωσή τους, «Τα ΒορΟινά», στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, με οίνους και αποστάγματα του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.

Ακόμη, έως τις 22 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται ήδη σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, κάβες, εστιατόρια, winebars και άλλους χώρους, ποικίλες εκδηλώσεις οινογνωσίας και γευσιγνωσίας με στόχο την γνώση αλλά και την απόλαυση εκλεκτών κρασιών.

Η κεντρική εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, με τη συμμετοχή των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Οίνοι λευκοί, ροζέ και ερυθροί, ξηροί, ημίξηροι, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς και αμπελοοινικά αποστάγματα, από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια και τα πλέον δημοφιλή οινοποιεία της βόρειας Ελλάδας, θα είναι, μαζί με τους δημιουργούς τους, στη διάθεση του κοινού. Ακόμη, στο πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα της εκδήλωσης, την ίδια ημέρα, το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό τυφλής γευσιγνωσίας, να ενημερωθεί για τον οινοτουρισμό και το δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», να δοκιμάσει εδέσματα από διάφορες επιχειρήσεις παραδοσιακών προϊόντων και να γνωρίσει πως συνδυάζεται το κρασί με το τυρί αλλά και τους λουκουμάδες!

Οι μικροί επισκέπτες των ΒορΟινών, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν σε τρεις ξεχωριστές παραστάσεις το έργο «O Καραγκιόζης τρυγητής» από το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση, σε τρεις παραστάσεις.

«Τα ΒορΟινά» αποτελούν μία από τις πλέον αγαπητές οινικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα που το οινόφιλο κοινό αγκάλιασε από το 2005 όπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά.
Από τότε έχει καθιερωθεί και διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο με τη θερμή ανταπόκριση χιλιάδων βορειοελλαδιτών, και όχι μόνο, φίλων του κρασιού, επαγγελματιών και καταναλωτών.

Η είσοδος για την κεντρική εκδήλωση «Τα ΒορΟινά» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι 5€ το άτομο και περιλαμβάνει το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας.

Τα ΒορΟινά (www.voroina.gr) είναι η ετήσια θεσμοθετημένη εκδήλωση της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» και πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία του Thessaloniki Food Festival.

Παράλληλες εκδηλώσεις & θεματικά περίπτερα 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων την ημέρα των ΒορΟινών, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τα εξής:

-Διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας… για όσους επιθυμούν να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στο κρασί!
Στο περίπτερο του διαγωνισμού οι οινόφιλοι θα δοκιμάσουν σε τυφλή γευσιγνωσία έξι διαφορετικούς μονοποικιλιακούς οίνους για να βρουν και να καταγράψουν τις ποικιλίες τους. Οι νικητές που θα ανακοινωθούν στο τέλος της βραδιάς, θα λάβουν από μία φιάλη δώρο!

-Οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος»
Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα επισκέψιμα οινοποιεία του δικτύου ώστε να προγραμματίσουν την επόμενη οινοτουριστική σας απόδραση!

-Νοστιμιές
Οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν μερικά από τα πιο γνωστά παραδοσιακά εδέσματα της βόρειας Ελλάδας στα περίπτερα των παραγωγών τους.

-Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση «Ο Καραγκιόζης τρυγητής»
Μια νέα παράσταση, για πρώτη φορά και ειδικά για Τα ΒορΟινά, όπου μέσα από το γέλιο παρουσιάζει στο θεατή τον τρύγο!
Ώρες παράστασης: 19:30-20:00, 20:20-20:50, 21:10-21:40.

-Συνταγές της πόλης με κρασί
Το 7οThessalonikiFoodFestival συμμετέχει στα ΒορΟινά με νέες γεύσεις και προτείνει:
-ΒορΟινό κρασί με Ποντιακά τυριά «Ραγιάν»

«Γεμίστε το ποτήρι σας με το αγαπημένο σας κρασί από τα περίπτερα των ΒορΟινών και ελάτε να το συνδυάσετε με τα τυροκομικά προϊόντα Ραγιάν. Ανακαλύψτε με ποια γεύση ταιριάζει καλύτερα», προσκαλούν οι διοργανωτές.

-19:30 Επίδειξη παρασκευής του μαστιχωτού φρέσκου ποντιακού τυριού «γαΐς» (ζώνη).
Τραγανοί και ζουμεροί λουκουμάδες «Κόκκινος Σκούφος» με αφράτη σως κρασιού από χαρμάνι λευκών ΒορΟινών ποικιλιών και κονφί φρεσκοκομμένου σταφυλιού.

-20:00 Επίδειξη παρασκευής της σως κρασιού.

LEAVE A REPLY