Friday , 29 March 2024

Σε εξορθολογισμό των αμοιβών των σπουδαστών στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας προχωρά η κυβέρνηση

Του Γ. Κατσιάνη

Λύση στις αμοιβές δύο ταχυτήτων μεταξύ σπουδαστών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση.

Όπως αποκάλυψε το thesseconomy.gr (Αμοιβές δύο ταχυτήτων μεταξύ σπουδαστών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας – Thesseconomy) οι μαθητές των ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και των σχολών μονίμων υπαξιωματικών λαμβάνουν μόλις το 25% (!) της αμοιβής του δόκιμου υπαστυνόμου και το 50% της αμοιβής του δόκιμου αστυφύλακα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρωτοετής δόκιμος του Πολεμικού Ναυτικού που λαμβάνει μισθό 157,50 ευρώ ενώ ο πρωτοετής συμμαθητής του του Λιμενικού Σώματος λαμβάνει σχεδόν τετραπλάσιο μισθό 623,70 ευρώ τον μήνα!

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου και Κ. Σκανδαλίδης, οι οποίοι με ερώτηση τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν “ώστε να αρθεί η αδικία και η άνιση μεταχείριση απέναντι στους σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών”.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Στην απάντηση του, το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται την αδικία, τονίζοντας “ότι ο μισθός των μαθητών των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Y.) κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μισθό των μαθητών των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας”.

Μάλιστα, σημειώνει ότι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτάθηκε τροπολογία ώστε να
εξαλειφθεί η ως άνω διαφορά μεταξύ των μαθητών των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των
Σωμάτων Ασφαλείας.

“Η ως άνω τροπολογία τελεί υπό επεξεργασία στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και τις συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να υπάρξει ο βέλτιστος τρόπος κάλυψης της σχετικής προκαλούμενης δαπάνης”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *