Wednesday , 24 April 2024

Σε εφαρμογή το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φύλαξης παιδιών σε 120 επιχειρήσεις

Του Γ.Κατσιάνη

Πρεμιέρα κάνει το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φύλαξης παιδιών στις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει την οικονομική στήριξη 120 επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων και κοινοπραξιών για την δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων (6 μηνών έως 2,5 ετών) εντός των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

Η δράση ενισχύει τις επιχειρήσεις για την διαμόρφωση των χώρων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού καθώς επίσης και για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους δύο βρεφονηπιοκόμων για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας.

Η λειτουργία των χώρων φύλαξης μετά το πέρας της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατηρηθεί από τους δικαιούχους για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κύκλους εφαρμογής με τον πρώτο κύκλο να ξεκινάει τώρα για 50 «μεγάλες» επιχειρήσεις με πάνω από 250 υπαλλήλους και 25 «μεσαίες» (από 100 έως 250 υπαλλήλους) και τον δεύτερο κύκλο σε β’ φάση εντός του έτους. 

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα, ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, καταθέτοντας τα απαραίτητα στοιχεία, όπως οικονομικά στοιχεία, βεβαιώσεις μηχανικού για την διαμόρφωση των χώρων, προϋπολογισμός αιτούμενων ενεργειών διαμόρφωσης χώρου και προμήθειας εξοπλισμού.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν προκαταβολικά το 50% των δαπανών για την διαμόρφωση των χώρων, το υπόλοιπο 50% με την έναρξη λειτουργίας του χώρου και στη συνέχεια κάθε έτος θα λαμβάνουν την επιδότηση του μισθολογικού κόστους για τους δύο βρεφονηπιοκόμους.

«Με τη νέα δράση για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις διευρύνουμε τις επιλογές των εργαζόμενων γονέων και κυρίως των μητέρων για να μπορούν να συνδυάζουν εργασία και οικογένεια ενώ ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν ποιοτικές και σύγχρονες παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Είμαστε δίπλα στην οικογένεια και το αποδεικνύουμε καθημερινά, ασκώντας κοινωνική πολιτική στην πράξη. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα και δράσεις που ενθαρρύνουν τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενισχύουν τη γυναικεία εργασία και στηρίζουν τα νέα ζευγάρια», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *