Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς...

Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς θύματα των Ναζί-Φύλαξη των Μνημείων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

397
SHARE

Πρωτοβουλία για την 24ωρη φύλαξη των Μνημείων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, από το βήμα της εκδήλωσης για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
“Είναι ντροπή να πρέπει να φυλάμε τα μνημεία αλλά δεν μπορώ να συνυπάρξω με κτήνη διότι είναι κτηνώδης η συμπεριφορά των φασιστών ακροδεξιών”, τόνισε ο κ.Μπουτάρης, προσθέτοντας πως “η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αισθάνεται τυχερή για το Μουσείο της”, δεδομένου ότι θα αποτελεί πέρα από Μουσείο και Κέντρο Έρευνας και Μελετών.

“Η ανθρωπότητα δε μπορεί να ζήσει άλλο ένα τέτοιο ολοκαύτωμα” τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ.Δαυίδ Σαλτιέλ, κρούοντας κώδωνα κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη Γ’ του ΟΛΘ, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον ραβίνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ααρόν Ισραέλ, παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, μεταξύ ων οποίων και η
υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας- Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, που μεταξύ άλλων ανέγνωσε απόσπασμα από το βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ “Μη με ξεχάσεις” . Παράλληλα, στιγμάτισε και εκείνη την άνοδο του φασισμού τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη  και των ακροδεξιών κομμάτων στην Ελλάδα, κατονομάζοντας την Χρυσή Αυγή για τους βανδαλισμούς: “Το φίδι του νεοναζισμού έχει βγει από το “αυγό” του, προπηλακίζει και βανδαλίζει εδώ και πολλά χρόνια. Στη χώρα μας αυτό έχει όνομα και λέγεται Χρυσή Αυγή” , σημείωσε σχετικά, αναφερόμενη στην πολύ πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου των Εβραίων στο ΑΠΘ. “Δε βεβηλώνουν άγνωστοι τα μνημεία του Ολοκαυτώματος. Η επανειλημμένη βεβήλωση, μας προκαλεί αβάσταχτο πόνο και θα πρέπει να μας ταρακουνήσει” , πρόσθεσε η κα.Νοτοπούλου.

“Φτάνει πια λοιπόν. Ας αναλάβουν κάποιοι την ευθύνη τους” τόνισε για το ίδιο θέμα από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Jens Plotner και ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης
(Πλατεία Ελευθερίας, στη συμβολή της Λεωφόρου Νίκης με την Βενιζέλου. Συγκίνηση προκάλεσε για μία ακόμη φορά το “Ποτέ πια”, που αναφώνησε τρεις φορές ο 92χρονος επιζών του Άουσβιτς, Χάινς Κούνιο.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που έπεσαν θύματα των Ναζί θα κορυφωθούν το απόγευμα, με συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Έξω από το Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή την παρουσία του κ.Παυλόπουλου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

LEAVE A REPLY