Friday , 29 March 2024

Σε μια κρίση δεν υπάρχουν περιθώρια για δημιουργική λογιστική

Του Γ. Κατσιάνη

Διπλή γλώσσα χρησιμοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να ερμηνεύσει τα δημοσιονομικά δεδομένα που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση.

Από την μία, λοιπόν, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας διαμηνύει ότι “τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα για επιπλέον παροχές” και από την άλλη, ανακοινώνει αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τη διετία 2023-2024.

Προφανώς, οι επικείμενες εκλογές προσδίδουν χαρακτηριστικά δημιουργικής λογιστικής στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχωρά σε διόρθωση της εκτίμησης για τον προϋπολογισμό του 2022 από 8,8% σε 10%, μετά και την χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν.

Επιπλέον, η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια Ευρώπης στο δημοσιονομικό χρέος καθώς φέτος θα διαμορφωθεί στο 171,1% του ΑΕΠ και το 2023 θα μειωθεί στο 161,9%.

Όσον αφορά την καθημερινότητα, τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένουν καθηλωμένα στο 0,1%-0,2% όταν την ίδια στιγμή, τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια κινούνται ανοδικά φτάνοντας ακόμα και το 4,5%.

Μέσα σε όλα αυτά, έχεις και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης να δίνει συμβουλές προς το καταναλωτικό κοινό, διαμηνύοντας ότι “η τάδε αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει το φθηνότερο καλάθι του νοικοκυριού”.

Συνεπώς, κάποιοι θεωρούν ότι η αλλοίωση των οικονομικών στοιχείων αποτελεί πρόσφορο πεδίο για την άσκηση πολιτικής και την χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Προφανώς, λησμονούν ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν έχουν διπλή ερμηνεία και δεν συμβαδίζουν με την πολιτική που είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του πραγματικού.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *