Σε οικονομικό τέλμα οι ορυζοπαραγωγοί της Χαλάστρας

Σε οικονομικό τέλμα οι ορυζοπαραγωγοί της Χαλάστρας

469
SHARE

«Επί ποδός» βρίσκονται οι 1500 ορυζοπαραγωγοί της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βλέπουν μέρα με την ημέρα το εισόδημα τους να συρρικνώνεται, λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης.

«Μας υποχρέωσαν να ανοίξουμε λογιστικά βιβλία, αύξησαν τον ΦΠΑ από το 13% στο 24% και από φέτος, θα πρέπει να πληρώσουμε και ΕΝΦΙΑ για τις καλλιέργειες μας»,δήλωσε o πρόεδρος του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουϊμτζής.

«Σαν να μην έφτανε αυτό, η τιμή πώλησης του ρυζιού είναι μειωμένη κατά 5-6 λεπτά το κιλό, σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε ο ορυζοπαραγωγός, Χρήστος Καντζάρας ενώ ο αντιπρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού, Νίκος Βαγγελόπουλος αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος της προμήθειας εξοπλισμού.

«Ένα τρακτέρ κοστίζει σήμερα 100.000 ευρώ και μια θεριζοαλωνιστική μηχανή, 300.000 ευρώ. Αναρωτιέμαι ποιος αγρότης διαθέτει σήμερα τόσα χρήματα για να αγοράσει τα απαραίτητα μηχανήματα», δήλωσε με νόημα.

«Εισάγεται αγνώστου ποιότητας ρύζι στην Ελλάδα»

Επιπλέον, οι παραγωγοί της Χαλάστρας κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, λόγω της εισαγωγής ρυζιού από τρίτες χώρες.

«Το ρύζι που πωλείται σε ορισμένα σούπερ μάρκετ είναι αμφιβόλου ποιότητας καθώς εισάγεται από τρίτες χώρες, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι καταλληλότητας του προϊόντος», τόνισε ο κ. Κουϊμτζής και έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου για το μέλλον του κλάδου.

«Σε δύο τρία χρόνια ο παραγωγός θα υποχρεωθεί να πουλήσει και την γη του, εκτός από το προϊόν», σημείωσε.

 

LEAVE A REPLY