Friday , 29 March 2024

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πεντέλη, αλλά έκαψε σπίτια η φωτιά στα Μέγαρα – Σε ύφεση οι φλόγες και στη Σαλαμίνα

Σε ύφεση βρίσκεται από το μεσημέρι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον ορεινό όγκο της Πεντέλης, με μόνο μικρές εστίες σε Διώνη και Δασαμάρι, την Ανθούσα, το Πανόραμα Παλλήνης και το Ντράφι, αλλά η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων έχει κάψει τουλάχιστον δυο σπίτια και στο ένα από αυτά μια ηλικιωμένη γυναίκα που καλούσε σε βοήθεια χρειάστηκε να απομακρυνθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στη νέα πυρκαγιά επιχειρούν 95 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, επτά αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ. και η ΕΛ.ΑΣ., ενώ εστάλη και μήνυμα του 112 για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέϊκα Μεγάρων και του οικισμού Ζάχουλη.

Το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλες τις εστίες στο λεκανοπέδιο συνδράμουν δυνάμεις που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τοπική αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας, η ΕΛ.ΑΣ. και το ΕΚΑΒ.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στην απογευματινή έκτακτη ενημέρωση τόνισε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Σαλαμίνα

Υπό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά στο λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι στη Σαλαμίνα, ενώ σε εξέλιξη παραμένει στο λόφο Πατρίς. Η κατάσταση και στο τρίτο μέτωπο είναι αντιμετωπίσιμη, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ.Φανερωμένης και στην οδό Μαραθώνος.

Στην κατάσβεσή της επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης ακτοπλοϊκώς στη Σαλαμίνα μετέβησαν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *