Tuesday , 16 April 2024

Σκρέκας: Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ρεύμα – Στο 1,9 δισ. οι επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου

Τη σύσταση μόνιμου μηχανισμού για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των εκρηκτικών ανατιμήσεων στο ρεύμα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενώ αισθητά αυξημένες σε σύγκριση με τον Αύγουστο είναι οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, που ανακοίνωσε ο ίδιος.

Μόνιμος μηχανισμός

Ο εν λόγω νέος μηχανισμός, σύμφωνα με τον κ.Σκρέκα, θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά, η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

«Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις. Ταυτόχρονα όμως προχωρούμε και σε εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, καθώς μειώνουμε έως 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας και έκανε λόγο για μια περίοδο διεθνούς κρίσης που έχει εκτινάξει τις τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη σε πρωτόγνωρα επίπεδα. 

Νοικοκυριά

Για τα μεν νοικοκυριά, η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές και απορροφά το 94% της αύξησης, όπως είπε ο κ. Σκρέκας. Η επιδότηση φθάνει τα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα (63,9 λεπτά ανα κιλοβατώρα). Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ. 

ΜμΕ, αγρότες κ.α.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Η επιδότηση αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το αγροτικό τιμολόγιο η επιδότηση ανέρχεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *