Friday , 29 March 2024

Σκρέκας: Τετραψήφιος αριθμός-SOS για την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος

Τη δημιουργία τετραψήφιου αριθμού SOS – ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ανακοίνωσε με σημερινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ώστε κανένα ευάλωτο νοικοκυριό – όπως ανέφερε – να μη μείνει χωρίς θέρμανση τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα

Σύμφωνα με τον κ.Σκρέκα, τα νοικοκυριά θα καλούν τον αριθμό και άμεσα θα κινητοποιείται η διαδικασία, με τη μεταφορά του αιτήματος στον οικείο Δήμο, στις τριμερείς επιτροπές αξιολόγησης και θα προστρέχουν τις αμέσως επόμενες ώρες να επανασυνδέσουν “αυτούς οι οποίοι έχουν απόλυτη αδυναμία να πληρώσουν το λογαριασμό της ενέργειας, είτε είναι ρεύμα είτε είναι φυσικό αέριο”. Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε,επίσης, ότι θα καλύπτεται το κόστος επανασύνδεσης, αλλά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα δαπανήσουν τους επόμενους μήνες για να θερμαίνουν το σπίτι τους.

Τη Δευτέρα, στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο κ.Σκρέκας, θα υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία η απόφαση που μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 470 εκατ. ευρώ αντί για 400 που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Τα χρήματα αυτά, όπως είπε, θα δαπανηθούν ώστε να στηριχθούν τα ελληνικά νοικοκυριά μέσω της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος “για να μη δουν εκρηκτικές αυξήσεις”, ενώ δεν απέκλεισε η επιδότηση αυτή να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί την αύξηση των τιμών μήνα – μήνα και εάν χρειαστεί θα την αυξήσει.

“Τώρα ολοκληρώνεται ο Οκτώβριος, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα, αξιολογήσουμε θα δούμε πόσο έχει κυμανθεί η μέση τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειες σε επίπεδο μήνα Οκτωβρίου και εφόσον χρειαστεί και είναι αναγκαίο να αυξήσουμε την επιδότηση προς τα ελληνικά νοικοκυριά θα το κάνουμε”, πρόσθεσε σχετικά.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει πακέτα αποπληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις οι οποίες ανάλογα με το ύψος της οφειλής μπορεί να εκτείνονται σε πολλούς μήνες.

Από τα 470 εκατ. του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τα 80 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης που φέτος υπερδιπλασιάζεται για να καλυφθεί μεγάλο μέρος της αύξησης της δαπάνης για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *