Σκόπια: Δεν υπογράφει τη συμφωνία με Ελλάδα ο Ιβάνοφ

Σκόπια: Δεν υπογράφει τη συμφωνία με Ελλάδα ο Ιβάνοφ

383
SHARE

Την απόφασή του να μην υπογράψει την πρόσφατη απόφαση μεταξύ Ελλάδος -Σκοπίων γνωστοποίησε και επισήμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ με επιστολή του προς το υπουργικό συμβούλιο της χώρας του.

Συγκεκριμένα, ο Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα για την ανακήρυξη του νόμου περί επικύρωσης της τελικής συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη λήξη της ισχύος της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και για τη σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών.

«Δεν είμαι υποχρεωμένος να υπογράψω το διάταγμα. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 είναι ότι δεν δέχομαι αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη “μακεδονική εθνική ταυτότητα”, την ιδιαιτερότητα του “μακεδονικού έθνους”, τη “μακεδονική γλώσσα” και το “μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης”» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιβάνοφ.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ δηλώνει πως θα αποχωρήσει εάν στο επικείμενο δημοψήφισμα δεν επικρατήσει το «ναι». «Ναι, θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη Μακεδονία, όμως είμαι πολύ σίγουρος ότι θα πετύχει», είπε ο Ζάεφ ο οποίος αναμένει «ένα σοβαρό ποσοστό 75% με 85%» υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, «αντίστοιχο με το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξής μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

LEAVE A REPLY