Sunday , 23 March 2025

Στέλιος Αγγελούδης: Σε θέσεις στάθμευσης, σχολική στέγη και καθαριότητα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στον απολογισμό του πρώτου χρόνου – Έργα για το μέλλον της πόλης

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2025 δρομολογείται η δημοπράτηση της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους, η επανεκκίνηση του έργου στο ντεκ της Παλιάς Παραλίας, καθώς και η δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε εκδήλωση που έγινε στο «Ολύμπιον» αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στην πόλη της Θεσσαλονίκης στον έναν χρόνο που ο ίδιος έχει το… τιμόνι της διοίκησης του δήμου.

«Δέσμευση για διαρκή λογοδοσία»
Υπογραμμίζοντας τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή με αιχμή την ανάταση της καθαριότητας ο κ. Αγγελούδης ανεβαίνοντας στη σκηνή του «Ολύμπιον» ευχαρίστησε τους Θεσσαλονικείς για την υποστήριξή τους και τους κάλεσε να είναι δίπλα στον δήμο και τον επόμενο χρόνο. «Σήμερα είμαστε εδώ τηρώντας τη δέσμευσή μας για διαρκή λογοδοσία. Θέλουμε να δεσμευτούμε από την αρχή της χρονιάς για τα όσα θέλουμε να κάνουμε για να μπορείτε στο τέλος της να μας κρίνετε. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο ζήτημα της σχολικής στέγης, ξεχώρισε την εξασφάλιση 8,5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση τριών νέων σχολείων στη θέση παλαιών λυόμενων σχολικών κτιρίων των οποίων η κατασκευή τοποθετείται χρονολογικά πριν από τον σεισμό του 1978, καθώς και την ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της κατασκευής δύο νέων σχολικών μονάδων και την πλήρη ανακαίνιση άλλων δύο. Παράλληλα τόνισε πως ο δήμος «τρέχει» ώστε να μπει ένα τέλος στην πολλή μεγάλη καθυστέρηση από τους εργολάβους, στην ολοκλήρωση και παράδοση του Νηπιαγωγείου στην οδό Λαχανά και του Λυκείου στο διατηρητέο της οδού Κριεζώτου.

1.300 νέες θέσεις στάθμευσης
Αναφέρθηκε στη δημιουργία 1.300 νέων θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων και ότι «αναμένεται η έλευση άλλων 610 θέσεων για δίκυκλα». Για τον τομέα των υποδομών, ο κ. Αγγελούδης ανέφερε ότι «ο δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση για δύο σημαντικά έργα, το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας και την ανάπλαση της Αγίας Σοφίας». Όσον αφορά το θέμα της καθαριότητας στην πόλη υπογράμμισε «τη διεκδίκηση και την εύρεση συνολικά 14 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της καθαριότητας», μία υπηρεσία που όπως είπε «αναμορφώθηκε εκ βαθέων και είναι πλέον εξολοκλήρου υπό δημοτική πρωτοβουλία χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών».

Υποδομές και περιβάλλον
Έμφαση έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη και στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Επεσήμανε πως «με τη φύτευση 10.000 νέων δέντρων, την κατασκευή πάρκων τσέπης, την πλατφόρμα για τη μέτρηση αερίων ρύπων η πράσινη μετάβαση κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα στην πόλη». Αναφερόμενος σε άλλες υποδομές μίλησε μεταξύ άλλων για τα τρία νέα δημοτικά ιατρεία, για τη δημιουργία του νέου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και για τον υπερσύγχρονο παιδικό σταθμό στο λιμάνι. Πρόσθεσε ότι «σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αναβάθμισης της Νέας Παραλίας. Για να συνεχίσει κάποιος να κάνει έργα χρειάζεται στο ταμείο να υπάρχουν λεφτά. Τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε τους δρόμους του παρόντος έτους. Ένας εργολάβος θα φτιάχνει δρόμους κι ένας πεζοδρόμια. Μέχρι τότε θα έχουμε τους εργολάβους που θα παρεμβαίνουν σε μόνιμη βάση για τα επόμενα χρόνια έως το τέλος της τετραετίας. Στην πόλη αυτή χρωστάμε, δεν μας χρωστάει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα… αγκάθια στην πορεία
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η διοίκηση του δήμου. Όπως είπε «πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη οφείλονται στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, δεκάδων φορέων που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαχείριση της καθημερινότητάς μας και συνδέονται άμεσα ή έμμεσα, με την αθηνοκεντρική προσέγγιση του μοντέλου διοίκησης της χώρας». Δεσμεύτηκε πως θα επιμείνει «μέχρι τέλους», για τη θεσμική κατοχύρωση της μητροπολιτικότητας, ώστε «να καταστεί πραγματικότητα η διαχείριση των ζητημάτων της πόλης σε τοπικό επίπεδο με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο».

Η Θεσσαλονίκη του 2025
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος. Ανακοίνωσε ότι εντός του 2025 δρομολογείται η δημοπράτηση της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους, η επανεκκίνηση του έργου στο ντεκ της Παλιάς Παραλίας καθώς και η δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τόνισε πως «στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, να γίνει ελκυστικός προορισμός για διαβίωση, εργασία, σπουδές και επιχειρηματική δραστηριότητα. Δουλεύουμε για μια Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή, λειτουργική και εξωστρεφή, νεανική και τουριστική, μια Θεσσαλονίκη της βιώσιμης κινητικότητας. Μια πόλη που έχει για σύνορα την καινοτομία, την ιστορία και το δυναμισμό της γεωγραφικής της θέσης». Τόνισε τη δυναμική του λιμανιού και είπε ότι «αναμένεται η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την επέκταση του 6ου Προβλήτα και η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την ΠΑΘΕ». Παράλληλα είπε ότι είναι αισιόδοξος για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, του μεγαλύτερου της χώρας και των Βαλκανίων, για την ώθηση των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών και για την ενθάρρυνση των εξαγωγών.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπλαση της ΔΕΘ, με τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου 110 στρεμμάτων και την επέκταση της πράσινης ζώνης της πόλης. «Το όραμά μας που θέλουμε είναι να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο 350 στρεμμάτων. Πώς θα γίνει αυτό; Με την υπογειοποίηση μέρους της Βασιλέως Γεωργίου της Τσιμισκή και της Αγγελάκη και όταν οι χώροι των μουσείων του πάρκου του Ξαρχάκου και του Λευκού Πύργου ενωθούν με το χώρο της Αγίας Φωτεινής θα μιλάμε για ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της πόλης», εξήγησε.

Διαμαρτυρία για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Την ώρα που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της θητείας του και αναφερόταν στα μελλοντικά σχέδια του δήμου για την πόλη, μεταξύ των οποίων και η ανάπλαση της ΔΕΘ, μικρή ομάδα πολιτών με πανό και πλακάτ διαμαρτυρόταν έξω από το «Ολύμπιον» για το σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Οι διαμαρτυρόμενοι διαφωνούν με το σχέδιο και ΔΕΘ και πάρκο, ενώ υποστηρίζουν την ανάγκη να μην δοθεί άλλος δημόσιος χώρος σε εργολάβους.

Και μετρό και τραμ
Ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και στη σημασία του μετρό, στην ανάγκη δημιουργίας ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, αλλά και στην προοπτική λειτουργίας του τραμ. Στον τομέα αυτό ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως «την Τετάρτη έχει συνάντηση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και όπου θα τεθεί το ζήτημα χρηματοδότησης για τη δημιουργία τραμ, το οποίο θα κινείται από το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ μέχρι τα ΚΤΕΛ. Και μετρό και τραμ λέμε εξαρχής. Θέλουμε να δούμε τί μπορεί να γίνει». Παράλληλα ενδιαφέρον δηλώνει ο δήμος και για τη δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας, «η οποία δεν θα επιλύσει το κυκλοφοριακό αλλά θα βοηθήσει» πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *