Thursday , 25 April 2024

Σταϊκούρας: Επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες, επιδότηση ρεύματος 72 ευρώ για τον Απρίλιο, έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατ.νοικοκυριά

Επιδότηση καυσίμων για τρεις μήνες με ηλεκτρονική κάρτα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ (40 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 50 ευρώ στα νησιά), έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατ.νοικοκυριά και μέση επιδότηση ρεύματος 72 ευρώ για τον Απρίλιο και 87 ευρώ για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου είναι τα κυριότερα από τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

“Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα δέσμη μέτρων που εστιάζοντας στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας, σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: “Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου”, με παρέμβαση ύψους 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι “ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση για 1,4 εκατ. νοικοκυριά προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας”. Η ενίσχυση θα καταβληθεί πριν το Πάσχα.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

1.Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου και επιδοτούνται και επιχειρήσεις. Το κόστος για τον Απρίλιο είναι 640 εκατ. ευρώ.

2.Ενισχύονται πριν από το Πάσχα 1,4 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά:

-Χορηγείται επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ στα ΑμεΑ

-Χορηγείται διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ.

3.Παρέχεται επιδότηση καυσίμου:

-Θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο. Ο υπουργός είπε ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση είναι 54 λίτρα.

-Επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

-Χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

4.Αυξάνονται σε 96 από 60 οι δόσεις για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών». Παραμένουν οι μειώσεις για την επιστροφή των ποσών των κρατικών δανείων, όπως η έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή. Όπως είπε ο υπουργός, το κράτος χορήγησε δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ μέσω των “επιστρεπτέων προκαταβολών” και θα εισπράξει 3 δισ. ευρώ.

 

Δύο μέτρα για τους αγρότες

Δύο παρεμβάσεις για τους αγρότες ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. 

Συγκεκριμένα, όπως είπε, εκτός από τη συνέχιση της στήριξης αναφορικά με το ρεύμα, υπάρχουν οι εξής παρεμβάσεις για τους αγρότες: 

1. Η κάρτα καυσίμων, δηλαδή επιδότηση του πετρελαίου κίνησης τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Δικαιούχοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.  

2. Η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή για τον μήνα Απρίλιο αφορά όλους τους αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.  

Εντός των επομένων ημερών, όπως πρόσθεσε ο κ.Γεωργαντάς, αναμένεται από την Ε.Ε. η ανακοίνωση της εργαλειοθήκης, η οποία θα δώσει ίσως τη δυνατότητα για περαιτέρω μελέτη και νέες παρεμβάσεις. και τότε “θα δούμε αν υπάρχει και άλλη δυνατότητα στήριξης”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *