Wednesday , 24 April 2024

Στα “κάγκελα” οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου

Του Γ.Κατσιάνη

Την έντονη αντίδραση των παραγόντων της αγοράς προκάλεσε η θέση που εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών εισφορών 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Κ. Κόλλιας, τονίζει ότι ενδεχόμενη επαναφορά του μέτρου, καθιστά “ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης”.

“Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά. Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων”, σημειώνει ο κ. Κόλλιας.

ΤΕΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι “η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά”.

“Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας. Αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή”, επισημαίνει ο κ.Στασινός.

ΕΒΕΘ

Αντιπαραγωγική και ασύμφορη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, χαρακτηρίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), οποιαδήποτε εκ νέου σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το ύψος του εισοδήματος.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Γιάννης Μασούτης, η βασική αρχή των ασφαλιστικών συστημάτων είναι η με οποιονδήποτε τρόπο σύνδεση του επιπέδου της τελικής σύνταξης με τις καταβληθείσες εισφορές.  

“Η αρχή αυτή καταφανώς παραβιάζεται όταν οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το εισόδημα ως ποσοστό αυτού, ενώ η τελική σύνταξη που αποδίδεται στο δικαιούχο αποσυνδέεται μερικώς ή πλήρως από τα πραγματοποιηθέντα εισοδήματα στον ενεργό βίο του”, υπογραμμίζει ενώ τονίζει ότι “τυχόν επαναφορά τέτοιου τύπου «μεταρρυθμίσεων» του ασφαλιστικού μας συστήματος μόνο καταστροφική μπορεί να είναι  για τους ελεύθερους επαγγελματίες”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *