Η ακρίβεια στη χώρα μας έχει επεκταθεί σε όλη την τροφική αλυσίδα.. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει την τέταρτη υψηλότερη τιμή στα αυγά, σε σύνολο 40 χωρών παγκοσμίως. Οι τιμές παρουσίασαν ανοδική πορεία την τελευταία τετραετία στη χώρα μας, ώστε οι επιχειρήσεις αυγοπαραγωγής να μπορέσουν να είναι κερδοφόρες, αφού δέχθηκαν πλήγματα από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, δηλαδή από την ενέργεια και τις ζωοτροφές. Έγινε προσπάθεια οι τιμές να συγκρατηθούν και να ξεφύγουν περισσότερο, αφού η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε δύο χώρες που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές στο εμπόριο του αυγού, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Τα δύο βαλκανικά κράτη επενδύουν αρκετά τα τελευταία χρόνια στην αυγοπαραγωγή, έχουν χαμηλότερο κόστος εργατικών όπως και φορολογία, με αποτέλεσμα το παραγόμενο προϊόν να είναι φθηνότερο.
Ενδεικτικές τιμές του αυγού
Ανησυχία προκαλεί στο καταναλωτικό κοινό δημοσιεύματα που θέλουν τις τιμές των αυγών να… εκτοξεύονται εξαιτίας της γρίπης των πτηνών. Σύμφωνα με έρευνα του thesseconomy.gr ο καταναλωτής πληρώνει… χρυσά τα αυγά αφού η ενδεικτική μέση τιμή της δωδεκάδας είναι στα 4 ευρώ, δηλαδή 0,34 ευρώ το τεμάχιο. Σε πάγκο της λαϊκής πωλείται στα 0,25 με 0,26 ευρώ το τεμάχιο. Οι τιμές των αβγών είναι στα ύψη την ώρα που τα έσοδα των καταναλωτών είναι στο ναδίρ. Σύμφωνα με έρευνα του thesseconomy.gr ενδεικτικά μια 12άδα αυγά στην Ελβετία κοστίζει 6,22 ευρώ, στη Νέα Ζηλανδία 6,19 ευρώ, στη Δανία 4,12 ευρώ και στην Ελλάδα 4 ευρώ. Στο σούπερ μάρκετ η φθηνότερη εξάδα στο καλάθι του νοικοκυριού κοστίζει 2,06 ευρώ ενώ η ακριβότερη εξάδα στα βιολογικά κοστίζει 5,58 ευρώ. Ενδεικτικό της διαφοράς της τιμής είναι ότι ο πτηνοτρόφος το πουλά στα 0,15 λεπτά, η λαϊκή αγορά στα 0,24 με 0,30 ευρώ και στο σούπερ μάρκετ από 0,33 έως 0,86 ευρώ το τεμάχιο.
Αιτίες των αυξήσεων
Οι ελλείψεις στο αβγό αρχίζουν να είναι μεγάλες τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Η πρώτη αιτία είναι το… τσουνάμι λουκέτων στα πτηνοτροφεία αυγοπαραγωγής, αφού πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες εγκατέλειψαν τη δραστηριότητα λόγω έλλειψης κερδών και αδυναμίας επενδύσεων, καθώς οι τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες της δανειοδότησης. Επιβιώσαντες, όπως συνηθίζεται σε αυτές της περιπτώσεις, ήταν κυρίως οι μεγάλοι «παίκτες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη την τελευταία 15ετία στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης, όπου από τις περίπου 70 περίπου επιχειρήσεις αυγοπαραγωγής που υπήρχαν, σήμερα έχουν μείνει μόλις 11 επιχειρήσεις. Επίσης οι επιχειρήσεις αυγοπαραγωγής, όπως και οι άλλες του πρωτογενούς τομέα, πάσχουν από έλλειψη χεριών παρά το γεγονός ότι είναι μια ενασχόληση λιγότερο επιβαρυντική σε σύγκριση με αυτή της συγκομιδής καρπών στο χωράφι. Την ίδια ώρα το αυγό μπήκε στη διατροφή των καταναλωτών, τουλάχιστον όσον αφορά τα γεύματα που μπορούν να γίνουν γρήγορα. Σε αυτά το αυγό αποτελεί τον… πρωταγωνιστή, αφού είναι μια οικονομική πηγή πρωτεΐνης που μαγειρεύεται γρήγορα και εύκολα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ένας ακόμη παράγοντας είναι και η αύξηση της ζήτησης αυγών στην αγορά.