Στα 70 τμ το ελάχιστο εμβαδόν για τα αρτοποιεία

Στα 70 τμ το ελάχιστο εμβαδόν για τα αρτοποιεία

1882
SHARE
Στα 70 τμ το ελάχιστο εμβαδόν για τα αρτοποιεία

Επιπλέον κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, νέα κτιριοδομικά κριτήρια για τη δημιουργία αρτοποιείων αλλά και την απλοποίηση των λατομικών δραστηριοτήτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα αρτοποιεία, με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχέδιο εισάγονται κτιριοδομικά κριτήρια που ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα και τις ανάγκες των αρτοποιείων στην Ελλάδα, τα οποία δεν θα επηρεάσουν τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν, αλλά θα καταστήσουν πιο εύκολη τη δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων στον κλάδο. Το ελάχιστο εμβαδόν των αρτοποιείων, θα είναι 70 τετραγωνικά μέτρα, ενώ επιπλέον τίθενται τέλος στο καθεστώς ομηρίας χιλιάδων μικρομεσαίων αρτοποιών σε όλη τη χώρα που δημιούργησε ο νόμος του 2007. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο νόμος του 2007 (ν. 3526/2007) έθεσε ανεδαφικά κριτήρια και προϋποθέσεις για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, για την ίδρυση και λειτουργία των αρτοποιείων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ελάχιστα τετραγωνικά λειτουργίας. Ο νόμος αυτός έσπρωχνε στο κλείσιμο χιλιάδες παραδοσιακά αρτοποιία, ιδίως σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, ενώ αποθάρρυνε την είσοδο νέων αρτοποιών στην αγορά του «παραδοσιακού άρτου».

Όσον αφορά στην ενίσχυση των επιχειρηματικών πάρκων και την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να εγκατασταθούν ή μετεγκατασταθούν σε αυτά, πέρα από τα φορολογικά κίνητρα που ήδη παρέχονται ν.3982/2011, άρθρο 62 παρ. 3,4,8 και 9) το υπουργείο προχωρά στη θέσπιση σειράς νέων κινήτρων, τόσο θεσμικών όσο και χρηματοδοτικών. Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις που απλοποιούν και επιταχύνουν τη δημιουργία των επιχειρηματικών πάρκων και διευκολύνουν την εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε αυτά και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα σε μια μεγάλη μεμονωμένη μονάδα (για παράδειγμα μία μεγάλη βιομηχανία) να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα ενός επιχειρηματικού πάρκου.

Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας, απλοποιείται και η διαδικασία αδειοδότησης για τις μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες, κάτι που όπως υποστηρίζεται γίνεται με πλήρη διασφάλιση του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας πολιτών και εργαζομένων

LEAVE A REPLY