Στην έλλειψη ενημέρωσης και αδιαφορίας οφείλονται οι μισοί θάνατοι παγκοσμίως!

Στην έλλειψη ενημέρωσης και αδιαφορίας οφείλονται οι μισοί θάνατοι παγκοσμίως!

778
SHARE

Οι μισοί θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο (το 51,5% και σε απόλυτους αριθμούς 28,8 εκατομμύρια από 55,9 εκατομμύρια συνολικά) ετησίως  οφείλονται καθαρά σε αμέλεια των πολιτών σε θέματα πρόληψης, δηλαδή στην έλλειψη ενημέρωσης ή σε προσωπική αδιαφορία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σιάτλ. Και οι τέσσερις παράγοντες κινδύνου που ενοχοποιούνται γι΄αυτό είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση και το ζάχαρο.

Γι’ αυτό το λόγο η αναγκαιότητα της πρόληψης θα βρεθεί στο επίκεντρο του 4ου Forum Υγείας που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο (24 και 25 Νοεμβρίου) στη Θεσσαλονίκη και θα ανοιχτό στο ευρύ κοινό με έγκριτη ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες και με ενδιαφέρουσα θεματολογία όπως η άνοια, το Αλτσχάιμερ, οι μαθησιακές δυσκολίες και η διάσπαση προσοχής, το μελάνωμα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η οστεοπόρωση, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η Χρόνια Αποφρακτική Πνεμονοπάθεια, ο καρκίνος του μαστού, ο αυτισμός, η παχυσαρκία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, η τριχόπτωση, τα πεταχτά αυτιά κ.α.

«Στην Ελλάδα έχουμε 120.000 θανάτους ετησίως. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του Πανεπιστημίου, 61.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν γνωρίζαμε και ακολουθούσαμε αυτά τα απλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε σε καθημερινή βάση. Και βέβαια πέρα από τους θανάτους, χιλιάδες ακόμα αρρωσταίνουν βαριά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία δημοσίου και νοικοκυριών», είπε, μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της διοργάνωσης του Forum, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΖΙΤΑ, Ζαχαρίας Καπλανίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το «4ο Forum για την Υγεία, Διατροφή και Ομορφιά», συνιστά μία ιδιαίτερη φάση για την ιστορία του Θεσμού, αφού είναι η πρώτη του στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη».

Άνοια και Αλτσχάιμερ

Κάθε τρία δευτερόλεπτα γίνεται μια διάγνωση για ασθενή που πάσχει από άνοια, επισήμανε, μεταξύ άλλων διευθύντρια Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νόσου Alzheimer Μαγδαληνή Τσολάκη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε μελέτες που αποδεικνύουν τη σημασία της πρόληψης για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας. Όπως είπε η κυρία Τσολάκη, για το 30% των ανθρώπων με άνοια ευθύνονται ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η κατάθλιψη, το κάπνισμα και η χαμηλή εκπαίδευση. Επίσης αναφέρθηκε στους δυνητικούς μηχανισμούς για τη προφύλαξη από την άνοια, όπως η μεσογειακή διατροφή –με έμφαση στο ελληνικό ελαιόλαδο-  η σωματική άσκηση, η πλούσια κοινωνική ζωή κα. Από το «βήμα» του Φόρουμ η Μ. Τσολάκη θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και στις ελπίδες που «γεννά» το νέο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα  και θα σταματά τη διαδικασία της νευροεκφύλισης. Επίσης, θα μιλήσει για τα νέα φάρμακα που θα επιτυγχάνουν την αργή εξέλιξη της Νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και για τα φυτικά προϊόντα που βοηθούν τους ασθενείς στα πρώτα στάδια, όπως το αγουρέλαιο, το τσάι του βουνού και η αλόη.

Δυσλεξία και διάσπαση προσοχής

Στην επιτακτική ανάγκη για έγκαιρη και αντικειμενική βιολογική πρόγνωση-διάγνωση της δυσλεξίας και της διάσπασης προσοχής αναφέρθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του φόρουμ,  Γεώργιος Παυλίδης, εφευρέτης του «Τεστ Παυλίδη», το οποίο είναι το μοναδικό διεθνώς βιολογικό τεστ με πρόγνωση από την προσχολική ηλικία. «Η Δυσλεξία και η Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠΥ), πρόβλημα αυτοσυγκέντρωσης, συμπεριφοράς και οργάνωσης)  συνήθως συνυπάρχουν, έχουν Βιο-νευρολογική και κυρίως Κληρονομική αιτία (άρα υπάρχουν από τη Γέννα). Συνεπώς, με το κατάλληλο τεστ βιολογικό, όπως το ΤΕΣΤ ΠΑΥΛΙΔΗ  μπορούν να Προγνωσθούν – Διαγνωσθούν από την Προσχολική Ηλικία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των διαλέξεων του κ. Παυλίδη στο Forum θα παρέχονται  δωρεάν εξετάσεις και ανιχνεύσεις πιθανών δυσκολιών στους συμμετέχοντες, ενώ δεν χρειάζεται κανενός είδους προεγγραφή.

Τουρισμός Υγείας

Στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Forum αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πλαστικός χειρουργός, Θανάσης Εξαδάκτυλος ο οποίος θα είναι και εισηγητής στο Forum.  Συγκεκριμένα εστίασε στην ημερίδα του Ιατρικού Τουρισμού επισημαίνοντας ότι ως χώρα πρέπει να επιδιώξουμε την ανάπτυξή του λόγω τω συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας αλλά και ως Θεσσαλονίκη, για τους ίδιους λόγους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουμε τη δυναμική εφόσον υπάρξει συνεπής και αποτελεσματικός σχεδιασμός «η Ελλάδα σύντομα να καταστεί προορισμός για ανθρώπους που αναζητούν υπηρεσίες υγείας εκτός της πατρίδας τους κυρίως λόγω ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Περισσότεροι από 200 ομιλητές

Στο διήμερο φόρουμ –το οποίο θα διεξάγεται σε δύο αίθουσες του Βελλιδείου (Υγεία και Αφροδίτη)- θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι ομιλητές, κορυφαίοι επιστήμονες και ιατροί της Βόρειας Ελλάδας αλλά και εκλεκτοί καλεσμένοι από όλη την χώρα και το εξωτερικό,  εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και καταξιωμένοι ερευνητές. Επίσης θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν Ημερίδες του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής.

(Φωτογραφία από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των θεμάτων του φόρουμ (Από αριστερά οι: Θανάσης Εξαδάκτυλος, Γεώργιος Παυλίδης, Ζαχαρίας Καπλανίδης και Μαγδαληνή Τσολάκη)

LEAVE A REPLY