Στην Αλεξανδρούπολη μεταφέρεται η έκθεση φωτογραφίας «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah...

Στην Αλεξανδρούπολη μεταφέρεται η έκθεση φωτογραφίας «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900)»

744
SHARE

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 και ώρα 20:30, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Η έκθεση, η οποία αναδεικνύει άγνωστες και άκρως γοητευτικές πτυχές της Κωνσταντινούπολης της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα, πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, όπου και εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.Οι κάτοικοι της Πόλης είχαν τη δυνατότητα να δουν για πρώτη φορά στον φυσικό του χώρο το αρχειακό υλικό των δύο φωτογράφων, που αποτύπωσαν με τον φακό τους εντυπωσιακές πτυχές της Πόλης της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 φωτογραφίες, που προέρχονται από τη Φωτοθήκη της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης, των Jean Pascal Sebah (1872-1947) και Polycarpe Joaillier (1848-1904), οι οποίοι δημιούργησαν το φωτογραφικό εργαστήριο «Sebah & Joaillier» και ασχολήθηκαν κυρίως με τη φωτογράφιση της Κωνσταντινούπολης και της Αιγύπτου.

Σκοπός της δουλειάς τους ήταν η παραγωγή εντυπωσιακών φωτογραφικών λευκωμάτων, τα οποία προορίζονταν να πουληθούν σε επισκέπτες από τη Δύση που γοητεύονταν από το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία του παρελθόντος, ωστόσο σε κάποιες από τις φωτογραφίες εμφανίζονται δείγματα της πρόθεσης των φωτογράφων για τη δημιουργία όχι μόνο ντοκουμέντων, αλλά και έργων τέχνης.

Στο κείμενο των επιμελητών της έκθεσης, μεταξύ άλλων, αναφέρονται: «Οι εικόνες με τα χαρακτηριστικά της καρτ ποστάλ είναι συγχρόνως και απόπειρες διαχείρισης του φωτός και της σκιάς στη σύνθεση. Είναι ηθογραφικές και εθνογραφικές, αλλά ταυτόχρονα η παρουσία της ανθρώπινης μορφής ‘’καδράρεται’’ σ’ ένα μελαγχολικό, συμβολικό, ενίοτε σουρεαλιστικό, τοπίο, εικόνες δηλαδή τουριστικές, αλλά με βαθιά εικαστικό χαρακτήρα. Η διττή αυτή φύση καθιστά τις εικόνες αυτές ξεχωριστές ακόμη και σήμερα, όχι μόνο ως ντοκουμέντα της εποχής και ως δείγματα της τεχνολογίας της, αλλά και ως προσπάθειες της φωτογραφίας του 19ου αιώνα να ανυψωθεί στο επίπεδο των καλών τεχνών».

Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου – 15 Ιουνίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο, 10:30- 14:30

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης: Λεωφόρος Δημοκρατίας 335, τηλέφωνο επικοινωνίας: 25510 28926

LEAVE A REPLY